Високотехнологичните фирми в Израел – страната, известна като едно от

...
Високотехнологичните фирми в Израел – страната, известна като едно от
Коментари Харесай

Меката на стартъпите е пред изпитание: Какво показва потокът на парите?

Високотехнологичните компании в Израел – страната, известна като едно от най-благодатните места в света за стартъпи – са набрали 1.5 милиарда $ през четвъртото тримесечие на 2023 година, сочат предварителни данни. Макар и намаляваща спрямо предходните години, сумата е знак, че чужденците към момента влагат в израелски започващи компании макар войната с палестинската войнствена формация Хамас.

Израелският проучвателен център за рисков капитал (IVC) и LeumiTech обявиха, че набирането на средства през тримесечието до 26 декември е спаднало с 15% по отношение на третото тримесечие.

Статистиката идва на фона на войната, почнала на 7 октомври.

За интервал са подписани 75 покупко-продажби. Финансирането на ранен „ seed “ стадий е било 220 млн. $ в 31 кръга.

В отчета се показва, че задграничното присъединяване се е нараснало през четвъртото тримесечие след спад при започване на 2023 година Посочва се, че „ наличието на задгранични вложители е забележителен индикатор за съществуването на средства за вложения “.

Главният изпълнителен шеф на LeumiTech Миа Айзен-Цафрир съобщи, че данните за четвъртото тримесечие, са:

индикация за високата резистентност на израелската високотехнологична промишленост и значимо увещание за ролята, която този бранш в израелската стопанска система има изключително в наши дни “.

Високите технологии обезпечават 12% от заетостта, повече от половината от износа на Израел, 25% от налозите върху приходите и съвсем една пета от общото икономическо произвеждане.

Най-малко 15% от работещите в софтуерния бранш са призовани на военна работа в запаса.

Като цяло израелските стартъпи са набрали към 7 милиарда $ през 2023 година по отношение на близо 16 милиарда $ през 2022 година – основно през първата половина на годината, преди международната стопанска система да стартира да се забавя.

В допълнение към спада на финансирането на фона на икономическите турбуленции и военните дейности задграничните вложители бяха изплашени и от проекта на Израел да преразгледа правосъдната си система – предложение, което в това време бе отсрочено.
От еднорози до зомбита: Времето и парите на стартъпите изтича
Айзен-Цафрир съобщи, че 2023 година отразява завръщане към равнищата на вложенията и размера на активността от 2018 година и 2019 година – преди пиковите години в интервала 2020-2022 година През 2021 година набирането на средства в израелски софтуерни започващи предприятия е доближи 26 милиарда $ в 779 кръга.

Главният изпълнителен шеф на IVC Бен Клайн съобщи, че 2023 година е предизвикателство за израелската стопанска система и високите технологии.

„ Резултатите от цялата година, изключително от четвъртото тримесечие, поддържат оптимистичния метод към локалната промишленост “, сподели той.

Въпреки сложността, равнището на присъединяване на задграничните вложители е явен знак за привлекателността на израелските високотехнологични компании, даже в сложни времена. “
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР