През последните години демокрацията в България се намира в отстъпление.

...
През последните години демокрацията в България се намира в отстъпление.
Коментари Харесай

Американски дипломат: Вашингтон не си прави илюзии нито за Борисов, нито за ситуацията в България |

" През последните години демокрацията в България се намира в оттегляне. А Борисов на процедура трансформира България в еднопартийна страна ", споделя някогашният дипломат на Съединени американски щати в София Джеймс Пардю в изявление за. 

Г-н Пардю, следите ли събитията в България? Какво е мнението Ви за тях?

От годините ми като дипломат на Съединени американски щати в България у мен за цялостен живот остана обвързаност към българския народ и надълбоко почитание към България, към нейната история и просвета. Така че - да, проследявам допустимо най-отблизо новините за протичащото се в България. Не съм сюрпризиран от продължаващите демонстрации в София и в други градове. Те са израз на дългогодишното отчаяние на българския народ от нивото на корупция, от слабостта на правовата страна, от силата на олигарсите и проведената престъпност в страната. В доста връзки през последните години демокрацията в България се намира в оттегляне. Премиерът Борисов на процедура трансформира България в еднопартийна страна без сериозна политическа съпротива като опция за гласоподавателите. Медийната независимост е извънредно лимитирана, а върховенството на закона е доста проблематично. Обществото към този момент е изтощено от непрекъснатото налагане на нечии ползи. В резултат от това, хората излязоха на улицата, с цел да изразят недоволството си от настоящето държавно управление, само че единствено отстраняването на няколко души от властта няма да реши структурните проблеми в българската народна власт.

Има ли публична позиция на Съединени американски щати по тези събития - на Държавния департамент и Белия дом? Посолството на Съединени американски щати в София разгласява изказване, което звучеше благоразположено към митинга в България.

Сигурен съм, че държавното управление на Съединени американски щати и изключително посолството на Съединени американски щати в София наблюдават доста деликатно обстановката. Очаквам Съединените щати да поддържат не съответен човек, а правилата на демокрацията - свободата на печата, свободата на словото и правото на събирания, върховенството на закона, свободните и почтени избори и публичния избор сред конкуриращи се политически партии. Отлично беше изказването на дипломат Мустафа по отношение на значимостта на правото на мирни митинги в една народна власт. Хората имат право спокойно да изразят недоволството си от държавното управление, когато това държавно управление не дава отговор на главните стандарти на демокрацията.

Може ли Бойко Борисов да разчита на поддръжка от Съединени американски щати? Посещението му в Белия дом през 2019 година беше показано като голям триумф в България.

Българският народ е значим съдружник и, несъмнено, може да разчита на поддръжка от Съединените щати в този момент и в бъдеще. Що се отнася до министър-председателя, Съединени американски щати признават конституционно определения водач на България, а и на всяка друга нация. И нормално не се обвързват с съответно лице. Срещата в Белия дом през 2019 година беше сполучлива за България. Аз го правя оценка значително като израз на благодарност за това, че България купи военните самолети F-16. Замяната на остарели самолети от руската ера с нови машини на НАТО доста усъвършенства българските Военновъздушни сили (Военно-въздушни сили). Срещата беше и опция за двамата ръководители да изразят директно своите визии на най-високо ниво по други значими въпроси сред двете страни. За Съединени американски щати е доста значимо да се подсигурява, че България не зависи извънредно и единствено от Русия като единствен източник на сила. И аз съм сигурен, че на срещата това е било централна тематика.

Каква роля играе България в американската външна политика? Отношения с Русия и Турция, участие в НАТО, енергийните планове?

България е доста значима за американската външна политика. България е съдружник в НАТО, член на Европейския съюз и най-малко по принцип се е заела със западните демократични полезности. Освен това, страната заема основно място на стратегическия сухопътен мост сред Изтока и Запада. Историческите и културни връзки на България с Русия са значими, както и географската непосредственост и отдавнашните връзки с Турция. Русия резервира в България едно доста въздействие, само че при режима на Путин този факт не е нещо позитивно, както самите българи добре схващат. Особено притеснително е, че Москва господства в енергийния бранш в България. Ето за какво Вашингтон продължава да акцентира, че енергийното разнообразие е най-хубавият вид за България.

Вашият правоприемник като дипломат на Съединени американски щати в София Джон Байърли изпрати във Вашингтон негативен отчет за предишното на Бойко Борисов. Вие самият разполагахте ли с тази информация? И може ли да ѝ се има вяра?

Всеки дипломат е задължен да дава пред националното си управление една реалистична оценка за водачите, държавното управление и обстановката в страната, в която съставлява Съединените щати. Уверен съм, че Вашингтон не си прави илюзии нито за премиера, нито за обстановката в България.

Каква е Вашата прогноза за развиването на обстановката в България?

Размерът, обсегът и продължителността на тези демонстрации ги вършат значим израз на съпротивата против съществуващото държавно управление. А дейностите на министър-председателя към този момент не задоволяват стачкуващите. При това развиване на нещата не е ясно дали държавното управление на Борисов може да оцелее. Много се надявам в избран миг да се появят устойчиви, конкурентни политически партии с либерален дневен ред, които да оспорят актуалното еднопартийно ръководство. Може би, тези демонстрации ще родят нови водачи и опозиционни партии. Ще забележим. Освен това настояванията към този момент са ориентирани единствено към отстраняването на премиера, протестиращите не издигат платформа за промени, които ще подобрят положението на демокрацията в България. А проблемите с демокрацията в България не са от през вчерашния ден, те надвишават мандата на един министър-председател. Необходими са фундаментални промени в региона на върховенството на закона, отговорността пред гласоподавателите, равенството на опциите и медийната независимост. Настоящата обстановка е нестабилна, тъй че е мъчно да се предвижда бъдещето с някаква акуратност. В последна сметка стачкуващите и министър председателят би трябвало да реализират стабилно решение. Лично аз бих призовал и двете страни да намерят спокойно решение на митингите.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР