През последните дни редица жълти медии тиражират манипулативна смесица от

...
През последните дни редица жълти медии тиражират манипулативна смесица от
Коментари Харесай

Проф. Денков защити Кирил Петков от атака на жълтите медии

През последните дни редица жълти медии тиражират манипулативна комбинация от истини, полуистини и откровени неистини, навързани посред им посредством странна псевдологика, в опит да дискредитират министри от служебното държавно управление. Тъй като в една от медийните спекулации за " помисъл за грабеж по Харвардски " беше забъркано и моето име, желая да изложа съответни обстоятелства. Защото, както е споделил Талейран: " Има по-страшно оръжие от клеветата: истината. " Това се показва в отворено писмо на министър проф. Николай Денков.

Публикуваме останалата част от писмото без редакторска интервенция:

- Фондация " Център по приложни проучвания и нововъведения " е учредена от Кирил Петков и от мен, с цел да образова студенти в региона на нововъведенията и предприемачеството. През обучителния курс за пет семестъра са минали 119 студенти от СУ " Св.Климент Охридски ", Медицинския университет - София и други висши учебни заведения. Обучението е гратис!
- Лекциите се водят от едни от най-хубавите експерти в страната, а също и от няколко високо квалифицирани българи, които работят в чужбина. Те работят гратис!
- Част от приключилите курса, след показване на курсова работа, развиват новаторските си хрумвания, употребявайки апаратурата в Центъра по приложни проучвания и нововъведения. Безплатно!
- Фондация " Център по приложни проучвания и нововъведения " не е получила нито един лев от страната. Никога не е кандидатствала за достъп до каквито и да е обществени средства. Няма и да го направи, тъй като нейната съществена активност е да образова студенти по нововъведения и предприемачество - гратис! Ето за какво внушението за " готвено източване на милиони от Фонда на фондовете " посредством тази фондация е изцяло несъстоятелно!
- От оповестените в Търговския указател финансови доклади няма по какъв начин да се види реализираната обучителна активност, тъй като тя е безвъзмездна и не изисква осъществяването на финансови интервенции.
- Полученото финансиране от фондация " Америка за България " е употребявано напълно за ремонта въз основата и лабораториите на Центъра по приложни проучвания и нововъведения, в които гратис се образоват студентите.
- Отказът от правата върху ръководството и присъединяване във фондация " Център по приложни проучвания и нововъведения " от страна на учредителите му е направено по общоприета процедура, която употребяват всички министри преди подаване на декларациите си в КПКОНПИ.
- Съгласно член 36 от Закона за юридическите лица с нестопанска цел правата на Кирил Петков, дадени му по член 17, алинея 1 от Учредителния акт на фондацията, а точно " да променя и добавя учредителния акт и да взема решенияЕ " автоматизирано отпадат по силата на закона (ex lege) при преустановяване на присъединяване му във фондацията, осъществено посредством регистриране на това събитие в Търговския указател към Агенцията по вписванията.

Нещо повече, самата Агенция по вписванията в свои инструкции, налични по партидата на фондацията, категорично постановява, че тези права са отпаднали, заради което не могат да бъдат трансферирани към друго лице. Т.е. Кирил Петков не остава " прикрит ръководещ ", както се твърди в медийната нечиста сделка.

- Като сегашен министър на образованието и науката не съм подписал нито един документ, обвързван с систематизиране на " милиарден запас от европейски средства за нововъведения ". Бюджетът от към 500 млн. лева за научни проучвания по оперативна стратегия " Наука и обучение за образован напредък " е от дълго време разпределен на конкурсен принцип. Изпълнението на плановете по тази стратегия върви по проект, заложен от предходни министри в годините обратно, и се следи от редица национални структури отвън МОН - Комитет за наблюдаване на програмата, ОСЕС и други

- Напълно несъстоятелно е внушението, че консултативните препоръки, препоръчани за основаване към Фонда на фондовете и към Агенцията за нововъведения, са нещо неприятно, в което има " очевиден спор на ползи " и посредством което тези структури ще бъдат " източени ". Тези препоръки имат за цел само да съветват административните управления в области, в които те се нуждаят от спомагателна експертиза, каквито са научните проучвания и нововъведенията. Решенията, свързани с систематизиране на средства, се взимат от самостоятелни управителни структури (борд на шефовете, контролен съвет и др.)

Сделката за терена в Божурище на " Волаком " е подписана през януари 2014 година, т.е. пет месеца, откакто Кирил Петков е напуснал тази компания. Това е станало със заповед на тогавашния министър Драгомир Стойнев и то за цена, неколкократно по-висока от тиражираната в жълтите медии.

- Цитираните 13 690 лева като месечно заплащане за един юрист са в действителност месечен абонамент при цена от 40 евро/час за потреблението на целия експертен запас на една от най-хубавите и одобрени адвокатски фирми в България, която е ангажирана да спомага на новия ръб на ББР в работата му до съставяне на приближен вътрешен екип.

В умозаключение желая да подчертая, че всеки от атакуваните служебни министри има своя богата и стойностна професионална биография и няма потребност да бъде част от никакъв кръг, бил той очевиден или прикрит. Както е казано в Светото писание: " По делата им ще ги познаете "!
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР