През последните дни общинската власт в София продуцира сюжет, който

...
През последните дни общинската власт в София продуцира сюжет, който
Коментари Харесай

Партийни калинки forever, гарантирано от Столична община

През последните дни общинската власт в София продуцира сюжет, който в бъдеще ще служи за образец по какъв начин положителни хрумвания на хартия се скапват на процедура. Миналия четвъртък Столичният общински съвет гласоподава нова разпоредба за избора на ръководещи органи на общинските сдружения и компании. По време на съвещанието се разбра, че представители на разнообразни политически сили са основали план, против който не гласоподава нито един общински консултант. Наредбата се появява, с цел да се изпълнят условията на признатия м.г. Закон за обществените предприятия. Столична община дава обещание след обнародването на наредбата да тръгнат състезания за директорските постове в общинските ЕАД и ООД.

Новите правила плануват отсега нататък в управителните препоръки да се включват и самостоятелни членове, които би трябвало да са не по-малко от 1/3 от общия състав.  Според дефиницията самостоятелен член не може да е представител на общината. Освен това всички шефове на общински структури следва да се назначават с конкурс. Кандидатите би трябвало да имат минимум 5 година професионален опит и да дават отговор на критерии във връзка с известност и честност. 

На думи всичко звучи добре. Трябва обаче да се има поради, че в до момента работилата разпоредба за общинските компании също има доста ясни и съществени условия по отношение на шефовете. Те трябваше да имат не по-малко от 3 годишен опит. Казваше се и че " договорите за ръководство и за надзор на общинските еднолични търговски сдружения се подписват за период не по-дълъг от 3 години ", а също и че " ръководството се разпорежда след осъществяване на обществен асортимент ".

Когато обаче става дума за общински бордове, нещата в София постоянно са се случвали по различен метод. Открай време те се употребяват като територия за въдворяване на партийни калинки, за шуробаджанашки назначения и за политически сделки. Емблематичен образец в това отношение са петте сдружения, ръководещи софийските пазари- " Пазари Възраждане ",  " Пазари Запад ", " Пазари Север ", " Пазари Изток " и " Пазари Юг ". Начело на всяко от тях стои съвет на шефовете от трима души. За последно част от хората в тези съвети бяха заменени с нещо като " обществен асортимент " през 2016 година - в предишния СОС, макар че по устав (както към този момент стана дума) директорските мандати са 3-годишни. Всъщност извършените преди 4 година процедури мъчно могат да се назоват " обществени ", тъй като никой не разбра какъв брой души са се борили за едно място, с какво спечелилите са били предпочетени и така нататък

След това нови състезания не са обявявани. ГЕРБ оправдават забавянето с това, че се чака към този момент споменатият Закон за обществените предприятия и преди малко признатата разпоредба. Липсата им обаче не попречи в края на м.г. ръководещата партия да трудоустрои провалилия се на последните избори кмет на регион " Витоша " Димитър Дилчев като изпълнителен шеф на Центъра за градска подвижност. Пак без закон, а и без " обществен асортимент ", в скандалното общинско сдружение " Чистота Искър " пък бе пратен различен изпъден от хората, само че любим на ГЕРБ областен кмет- Цветомир Жеков от " Изгрев ".

Както към този момент стана дума, бордовете на столичните пазари са един от най-ярките знаци на това по какъв начин властта в София схваща метода за нейното потребление. Още при избирането му през 2016 година се разбра, че да вземем за пример изпълнителният шеф на " Пазари Възраждане " Драгомир Димитров е брачен партньор на зам. кмета на регион " Възраждане " Татяна Димитрова. След като м.г. жителите на " Възраждане " преизбраха Савина Савова от ГЕРБ за кмет, Димитрова също резервира мястото си. На балотажа през 2019 година Савина победи претендента на " Демократична България " с едвам 400 гласа. През юли т.г. КПКОНПИ с ръководител Сотир Цацаров заяви, че стартира инспекция на Савина и на Димитрова за спор на ползи и корупция. Проверката стартира поради обява в " Труд ", че чиновници на районната администрация са изпращани в командировка по курорти в чужбина, както и че на работещи в общината са раздавани общински жилища. Няма данни комисията да е излязла с финален резултат във връзка със сигнала.

Освен Димитров, от 2016 година до момента несменяеми в " Пазари Възраждане " са и неговите сътрудници в СД - Маргарита Манова и Веселин Теофилов. Ако се съблюдава правилото за 3 годишния мандат, през 2020 година за Манова стартира 4-ти в борда на общинското сдружение. Преди 5 година тя бе претендент за народен представител от листата на ГЕРБ, само че не съумя да влезе в Народното събрание. Третият член на СД - Теофилов, пък е деятел на Вътрешна македонска революционна организация, който влезе в " Пазари Възраждане " през 2016 година, като така наречен патриоти станаха патерица на ГЕРБ в София.   

" Пазари Възраждане " ръководи Женския пазар, намиращата се в него " Галерия Сердика ", а по този начин също и пазара " Димитър Петков " и пространството в подлеза на Централна гара. Именно последната зона на София е бодил в петата на общинското сдружение и е необичайно, че през последните години никой от ръководещите в Столична община не повдига въпроса какво се случва с него. От доклада на " Пазари Възраждане " за м.г. излиза наяве, че единствено 27 от 93-те броя павилиони в подлеза на гарата са годни за отдаване чартърен и че запълняемостта на работещите е 80%, като така и така дребните доходи от този регион понижават още през м.г. спрямо 2018 година

Познатият неписан, само че стоманен роднинско-партиен квотен принцип без действителна мандатност личи в управленията и на останалите общински пазари. Изпълнителен шеф на " Пазари Запад " е Галина Бежанска, която също зае позицията през 2016 година и към този момент излезе отвън първия си мандат. Преди това Бежанска бе шеф на дирекция " Култура " в Столична община. В предишния парламент Бежанска бе нещатен помощник на досегашния народен представител от ГЕРБ Джема Грозданова, която напусна това Народно събрание, с цел да се влее в партията на Цветан Цветанов. Около заемането на длъжността през 2016 година Бежанска съобщи, че като шеф възнамерява съществено обновяване на книжния пазар на плoщaд " Cлaвeйкoв ". Към днешна дата тези нейни думи наподобяват като смешка, защото общината не може да реши какво да прави с пространството към този момент повече от година и половина след края на злощастния ремонт на ул. " Граф Игнатиев ". Сред останалите неизпълнени обещания на Бежанска са, че откакто тя поеме нещата в свои ръце, на " Графа " ще има фeрмeрcки пaзaр, който щe ce прoвeждa вeднъж ceдмичнo, а през ocтaнaлoтo врeмe в пространството щe ce рeдувaт други тeмaтични пaзaри. Пак при встъпването си на позицията тя обеда да даде възмoжнocт нa coфийcкитe худoжници дa излaгaт и прoдaвaт кaртинитe cи в нейния регион.

Другите членове на СД на " Пазари Запад " са Диляна Иванова, която също е в сдружението повече от 3 мандата. През 2015 година като началник на Общинската изборна комисия в София Иванова нарече " симуланти " затворените и припадналите членове на СИК-ове в зала " Арена Армеец ". Наложи се персонално Бойко Борисов да желае оставката й, защото тя бе член на ОИК от квотата на ГЕРБ. Третият човек в директорския ръб на " Пазари Запад " Стилян Койчев Георгиев също е във компанията от доста повече от 3 г. 

Освен пазарът на " Славейков ", под шапката на сдружението са пазарът " Красна поляна ", " Щросмайер ", пазарите в " Люлин " и паркингът на Националния стадион. Последният обект наподобява много извънредно в порфолиото на компания, занимаваща се с търговски маси и павилиони. След фактическото закриване на книжния пазар на " Славейков ", както и на другите два - зеленчуковия на ул. " Граф Игнатиев " и този на ул. " Солунска ", приходите на сдружението за 2018 година паднаха с 40%. Очевидно в резултат на това ръководещите в София взеха решение да му трансферират и приходите от паркинга пред ст. " Васил Левски ". Взимането на това решение сигурно е било повлияно от събитието, че заплатите на членовете на бордовете на общинските компании зависят от облагата на сдружението за миналата година. Балансовата облага на " Пазари Запад " за м.г. е 30 хил лева, а за 2018 година - 34 хиляди лева

Макар и да се води за опозиционна група в СОС, Българска социалистическа партия също има своите хора в бордовете на столичните пазари. От 2016 година член на СД на " Пазари Изток " е Димитър Кунов, който е бивш общински консултант от Българска социалистическа партия. В предходния мандат той бе и в изпълнителното бюро на левицата в София като отговорник за връзките със синдикатите, само че през тази година не бе избран отново. През 2017 година Кунов за малко бе началник на СД на Държавната консолидационна компания в интервала, в който страната се управляваше от служебното държавно управление на Огнян Герджиков. След това предишният общински съвет му откри местенце в  " Пазари Изток ". Изпълнителен шеф на сдружението е Даниела Стойнева, която влезе в него през 2019 година Третият член на мениджмънта на компанията е Пенка Арменкова. За пръв път тя попадна там преди към 8 година Преди това Арменкова беше кмет на регион " Оборище " във времената на ръководството на СДС и даже в интервала, в който сегашният министър председател Бойко Борисов бе кмет на София.

" Пазари Изток " управлява 13 общински пазари, измежду които " Ситняково ", " Римската стена ", антикварните маси към храм-паметника " Александър Невски ". Приходите й за 2019 година са 1 664 000 лева, а облагата - 340 000 лева Предната година постъпленията са малко по-малки - 1 600 000 лева, само че с по-висока облага - 387 000 лева. 

Изпълнителният шеф на " Пазари Север "  Иван Лулчев е в СД на сдружението също от 2016 г.  В профила си в " ЛинкедИн " самият той е написал, че от 2012 година до момента е притежател и шеф на финансово сдружение. Вторият член на борда Дафинка Маринова също е от тези, които открояват като   незаместим кадър за пазарите в София. До 2016 година тя бе в директорския съвет на " Пазари Възраждане ", като в същото време работеше и като чиновник в " Пазари Запад ". След това мина в трето общинско сдружение. Третият човек в СД на " Пазари Север " е Драгомир Агайн, който м.г. смени Анна Славова.

Под шапката на " Пазари Север " се намират към 20 пазара в разнообразни елементи на столицата. Приходите на сдружението за 2019 година са 2 419 000 лева, а облагата - 110 000 лева Тя е по-малко по отношение на 2018 година - 200 000 лева при общи приходи на стойност 2 456 000 лева

Оперативният шеф на петото сдружение " Пазари Юг " - Николай Попов, също заема длъжността от доста повече от един мандат. При преизбирането му през 2016 година някогашният общински консултант от Българска социалистическа партия Борис Цветков прикани Попов да не бъде преизбиран, тъй като е разрешил компанията да изгуби над половин милион лева във банкрутиралата КТБ. Попов и различен негов сътрудник в " Пазари Юг " - Вера Вербовска, са от квотата на ГЕРБ, а пък третият член на СД - Петър Василев, е кум на някогашния общински консултант от партията на Татяна Дончева - Симеон Славчев. В момента Славчев има своя партия " Мир ". " Пазари Юг " е следващата общинска конструкция, която регистрира намаляване на облагата за 2019 година За м.г. тя е 102 000 лева, а за 2018 година е била 253 000. Съпоставката на приходите също е в интерес на предходния период- 3 028 000 против 3 043 000 лева. 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР