През последните 6 години делът на банковото финансиране не се

...
През последните 6 години делът на банковото финансиране не се
Коментари Харесай

Банковото финансиране за по-чиста енергия не се увеличава съществено

През последните 6 години делът на банковото финансиране не се е трансформирал значително в интерес на плановете за сила от възобновими източници по отношение на тези за рандеман на изкопаеми горива, съгласно представено от Reuters изследване. Това повдига въпроса какъв брой бързо кредиторите се приспособяват към нуждата клиентите им да станат по-екологичи и устойчиви в енергийно отношение. 
  Проектите за сила от възобновими източници са привлекли от 2016 година до момента финансиране в размер на 7% от общо 2,5 трилиона $ за вложения в региона на енергетиката, обезпечени посредством банкови заеми и разпространение на облигации, се споделя в отчета, направен по поръчка на екологични организации, измежду които Sierra Club и Fair Finance International.    Общата сума, която банките дават годишно за планове, свързани с възобновими източници на сила, нараства до 34,6 милиарда $ през 2021 година при 23,2 милиарда $ през 2016 година Банковото финансиране на добива на изкопаеми горива обаче също се усилва, заради което делът на средствата за производството на сила от възобновими източници остава като цяло без смяна.   През предходната година ВЕИ са привлекли 8% от средствата, отпуснати от банките за планове в региона на енергетиката, при 10% през 2021 година и 7% през 2020 година

Делът на финансиране за възобновима сила в JPMorgan, Citi и Barclays е бил 2% сред 2016 година и 2022 година, а на The Royal Bank of Canada – 1%, се споделя в отчета.    „ Банковото финансиране за свързани с изкопаеми горива планове би трябвало последователно да спре, до момента в който финансирането за възобновими енергийни източници се усилва фрапантно, с цел да има някакъв късмет за реализиране на международните - и корпоративните - климатични цели “, споделя Уорд Уормердам, откривател в Profundo, който проучва данните.
Кредитори настояват, че се постанова да финансират изкопаемите горива поради световните енергийни потребности, само че и че оказват помощ на компаниите да преминат към нисковъглеродно бъдеще, показва Reuters. Също по този начин, фирмите за възобновими енергийни източници постоянно се възползват и от частни, и държавни финанси, прибавя организацията.   „ Този отчет не дава повсеместен взор върху вложенията в чиста сила “, споделя представител на групата от финансови институции The Glasgow Financial Alliance for Net Zero (GFANZ). Той показва разбор на Международната организация по енергетика, който допуска, че сред 2021 година и 2022 година към 48% от общите енергийни вложения са отишли за нисковъглеродни енергийни планове.   Изследването обгръща 60 от най-големите кредитори в света и 377 енергийни компании. Докладът изключва биомасата, нуклеарната сила и улавянето и съхранението на въглероден диоксид (CCS) от определението за възобновима сила, посoчва Reuters.
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР