През първите 9 месеца на тази година стана най-големият търговски

...
През първите 9 месеца на тази година стана най-големият търговски
Коментари Харесай

Китай изтласка САЩ и стана най-големият търговски партньор на ЕС

През първите 9 месеца на тази година стана най-големият търговски сътрудник на Европейския съюз, задминавайки Съединени американски щати, в резултат на епидемията от и внезапния скок в китайската икономическа интензивност.

Европейският съюз е главен търговски сътрудник на Китай от 2004 година и това е първият път, когато Китай изтласква Съединени американски щати от първото място, съобщи през днешния ден френската статистическа работа (INSEE), съобщи БГНЕС.

Търговията сред Европейски Съюз и Китай възлиза на 425,5 милиарда евро, което е с 10 милиарда повече от търговията на Европейски Съюз със Съединени американски щати, демонстрират данните на Евростат за деветмесечието на 2020 година.

За същия интервал на предходната година търговията на Европейски Съюз с Китай е била 413,4 милиарда, а със Съединени американски щати - 461 милиарда, оповестява Хина. Този резултат се дължи на растежа на вноса от Китай с 4,5%, до момента в който износът остава неизменен, съгласно Евростат. Същевременно, търговията със Съединени американски щати е спаднала с 11,4%, до момента в който износът е бил с 10% по-нисък.

Общият търговски недостиг на Европейския съюз с Китай се е нараснал до 135,9 милиарда евро през първите девет месеца на тази година, което е с 12 милиарда повече от същия интервал през 2019 година.

Въпреки епидемията и доста мощната икономическа рецесия през първото тримесечие, китайската стопанска система още веднъж пораства, а потреблението през октомври е даже по-високо от същия месец на предходната година, съгласно INSEE.

Износът от Китай за Европа се е нараснал изключително през лятото и началото на есента, основно заради огромното търсене на здравно съоръжение. Според Световната здравна организация близо 44% от международното здравно защитно съоръжение, продавано в света през първите шест месеца, е създадено в Китай.
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР