През миналата година в Хонконг е имало 1 милион милионери

...
През миналата година в Хонконг е имало 1 милион милионери
Коментари Харесай

Това е градът, в който на всеки седем души един е милионер

През предходната година в Хонконг е имало 1 милион милионери или с 15% повече спрямо година по-рано. Общо 68 000 от тях са разполагали минимум с по 10 млн. хонконгски $ (1.27 щатски долара), съгласно изследване на Citibank.
Според изследването милионерите са хора с ликвидни активи като депозити, дялове в договорни фондове, акции и облигации на стойност минимум 1 млн. хонконгски $ (127 450 долара). Проучването е извършено в интервала септември – ноември 2017 година, а в него са взели участие 4 139 поданици на Хонконг и 200 души, които живеят в континентален Китай.
Населението на Хонконг през 2017 година е възлизало на 7.36 милиона души.
Ръстът в броя на милионерите е резултат от покачването на цените на акциите и парцелите през предходната година. Борсовият показател Hang Seng бележи растеж от 36% през 2017 година, до момента в който цените на парцелите са нарастнали с 14%, увеличавайки броя на богатите мъже и дами в Хонконг.
“Ако гледаме напред, броят на милионерите ще се усили през 2018 година,” споделя Лорънс Лам, който оглавява банкирането на дребно в хонконгското поделение на Citibank. “Нагласите на борсата са позитивни, а цените на парцелите ще продължат да порастват, даже и на фона на нарастването на лихвите.”
Имотите са главният капиталов инструмент на милионерите в Китай и Хонконг, като към 70% от техните активи са в недвижимо имущество. Милионерите в Хонконг имат приблизително по 3.2 парцела, до момента в който тези в континентален Китай - по 3.7.

Трябва да се означи, че 1 млн. хонконгски $ (127 450 долара) надалеч не стигат за парцел в града. Миналата седмица апартамент с повърхност от към 20 кв. м. в квартал Пок Фу Лам бе продаден на цена от 405 000 хонконгски $ (51 000 долара) на кв. м. или общо за 7.86 млн. хонконгски $ (1 млн. долара), която бе рекордна за по този начин наречените микроапартаменти в града.
Най-богатите хора в Хонконг обаче разполагат с повече парцели в чужбина от тези в Китай – 1.3 по отношение на 0.7, респективно.
Акциите и парите в брой са другите им съществени активи. Общо 14% от активите на милионерите в града са в кеш, а 9% в акции, до момента в който милионерите в Китай са държали 12% от активите си в кеш и 7% в акции.
Източниците на тяхното благосъстояние са разнообразни обаче. Хонконгските милионери споделят, че 55% от парите им са генерирани от заплата, до момента в който 55% от тези в Китай са натрупали положението си от личен бизнес. Останалите средства идват от вложения и завещание от родители.
Около 71% от милионерите в Китай имат личен бизнес, до момента в който процентът измежду хонконгските милионери е едвам 21.
Според Лам, 17% от милионерите в Хонконг възнамеряват да емигрират в други страни, спрямо 26% от континентален Китай, като Австралия е най-предпочитаната дестинация.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР