През миналата година с актуализацията на бюджета на НЗОК беше

...
През миналата година с актуализацията на бюджета на НЗОК беше
Коментари Харесай

Защо не стигат до зъботехниците парите за безплатни зъбни протези

През предходната година с актуализацията на бюджета на НЗОК беше дадено, че зъбните протези ще се поемат от касата, като по този начин ще станат изцяло безвъзмездни за пациентите. Година по-късно това не се случва, осведоми NOVA. 

" Цената на една протеза е приблизително по към 200 лв.. Ако те фактически бяха безвъзмездни, това щеше да спести доста от бюджета на всеки пенсионер. Средствата не са усвоени. Шест месеца, откакто е гласувана актуализацията, не са подхванати никакви стъпки от страна на НЗОК да извърши този бюджет. Представихме ясна методология, по която това може да се случи. Беше ни отказано с претекстовете, че няма нормативна уредба, по която да се случи това ", изясни зам.-председателят на Българската асоциация на зъботехниците Стоян Котев. 

По думите му с изключение на изпратените мнения е поискана и среща със здравния министър. Такава не се е състояла. Стоян Котев посочи, че казусът в дребните обитаеми места е още по-сериозен. 

 istock istock
" Има проблем с инвазия на стоматологични клиники от Турция, които оферират некачествени услуги на ниски цени. Ако бюджетът бъде осъществен ще се контролира секторът и здравноосигурените пациенти ще получат безвъзмездна и приключена услуга ", добави зам.-председателят.

Припомняме, че зъботехниците желаеха оставката на шефа на НЗОК. 
Източник: pariteni.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР