През миналата година "Екопак България" събра и рециклира 101 000

...
През миналата година "Екопак България" събра и рециклира 101 000
Коментари Харесай

Събирането и рециклирането на алуминиевите опаковки е голямото предизвикателство

През предходната година "Екопак България " събра и рециклира 101 000 тона боклуци от опаковки при 96 210 тона за 2017-а. Това е 60.69% оползотворяване и преработване от общо заявените от производителите 166 371 тона опаковки от създадени или импортирани артикули, пуснати на българския пазар, заяви изпълнителният шеф на "Екопак България " Тодор Бургуджиев. Заложената в законодателството за 2018 година цел е преизпълнена с 0.69 %. От позиция на заявените количества, "Екопак България " бележи растеж от 5.90 %. Така организацията резервира позицията си на водач с 41.85% пазарян дял, рпо данни от Министерство на околната среда и водите от януари тази година.

Компанията продължава да уголемява обсега си през 2018 година като сега ръководи системите за разделно събиране на боклуци в 83 български общини с население от 2 571 508 поданици и обслужва 15 763 цветни контейнера. "Екопак България " има контракти с 42 компании, притежаващи разрешителни по ЗУО за осъществяване на действия с боклуци, посредством които обслужва системите за разделно събиране на общините.

През предходната година "Екопак България " е поела ангажимент за оползотворяване и преработване на боклуци от опаковки на 1212 компании. Значителна част от тях употребяват опаковки за многократна приложимост. Те са въвели свои лични системи за противоположното им изкупуване. През предходната година членовете на "Екопак България " са заявили 19 982 опаковки за многократна приложимост, което е с 47.80% повече по отношение на 2017-а. Някои от компаниите са създали и ползват свои лични стратегии за понижаване на отпадъците от опаковки.

"Екопак България " оперира на 20 площадки за подбиране и е притежател на 16 сепариращи инсталициии, които обезпечават над 250 работни места. Общият потенциал на сортиращите мощности възлиза на 320 хиляди тона според от сменното натоварване.

Събраните боклуци от опаковки се предават на преработвателите на стъкло, пластмаса, метали, дърво, хартия и картони, като напълно се обезпечава влагането им в поризводството на нови артикули, опаковки и опаековъчни материали. За осъществяване на задачите за преработване и оползотворяване "Екопак България " работи с 23 рециклиращи предприятия в страната, като „ Ди Европейски Съюз Смит България “, „ Би Ей Глас България “ и други.

Общата стойност на вложенията през предходната година възлизат на 2 014 800 лв. и са разпределени в разнообразни планове.

Според изпълнителния шеф на "Екопак България " Тодор Бургуджиев едно от най-големите провокации пред организациите за оползотворяване на боклуци от опаковки е събирането и преработването на алуминиевите опаковки. До момента такава цел не е била поставяна. Според пакета "Кръгова стопанска система " задачата е до 2030 година страните членки да събират и рециклират 85% от този тип опаковки. "Това на процедура значи всеки продаден кен да бъде събран разделно и рециклиран ", изясни Бургуджиев. Според него предложенията на Европейска комисия за понижаване на продажбата на пластмасови произведения за еднократна приложимост, замяната на пластмасата с рециклируеми или биоразградими материали и въвеждането на екодизайн в опаковките, биха довели до доста понижаване замърсяването на планетата.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР