През март 2022 година производствените цени в България се увеличават

...
През март 2022 година производствените цени в България се увеличават
Коментари Харесай

Рекорден ръст на цените от производител у нас

През март 2022 година индустриалните цени в България се усилват с 4,3% по отношение на предходния месец и означават растеж на годишна база от 36,1% вследствие на мощен скок на енергийни цени с 85,2% по отношение на година по-рано, демонстрират данни на Националния статистически институт (НСИ), които са доказателство за продължаващо ускорение на инфлация в околните месеци.
 
Общият показател на цените на производител в България (PPI индекс) се покачва през март с 4,3% по отношение на февруари, когато набъбна с 1%. Най-силно повишение с 6% на месечна база е записано в преработващата индустрия, следвано от напредък с 4,8% на цените в добивната индустрия и с 1,1% при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ.
 
На годишна база общият показател на цените на производител в страната бележи рекорден растеж през март с 36,1% по отношение на март 2021 година и след покачване с 32,3% през февруари, оповестява БНР.
 
Силен растеж на цените през март по отношение на година по-рано с 85,2% е регистриран при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ, в добивната индустрия годишното покачване на цените е с 13,2%, а в преработващата индустрия - с 22,4 на 100.

Какво можем да си купим със 100 лева - в този момент и преди година

Индексът на цените на производител единствено на вътрешния пазар в България се покачва през март с 4,3% на месечна база и нараства на годишна база с цели 45,2% (спрямо март 2021 г.).

 istock istock
Индексът на цените на производител на интернационалния пазар пък се усилва през март с 4,4% по отношение на февруари и с 22,7% по отношение на март 2021 година.
 
По-рано този месец Национален статистически институт оповести отчет, отчитащ ускорение на потребителска инфлация през март с цели 12,4% на годишна база.
 
Продължаващото повишение на индустриалните цени допуска по-нататъшно ускорение на потребителската инфлация и през идващите месеци.
Източник: pariteni.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР