През лятото се нуждаем от свежи напитки, които да гонят

...
През лятото се нуждаем от свежи напитки, които да гонят
Коментари Харесай

10 причини да ядем повече цитруси

През лятото се нуждаем от свежи питиета, които да гонят летните горещини. Цитрусите са единствено част от плодовете, които ни оказват помощ да запазим тонуса си, само че можем да кажем, че са съществена част от средствата за битка с жегата. Приемаме ги и в други вариации - в смутита, плодови салати, фрешове. Те са доста потребни за здравето поради високото наличие на потребни субстанции. Ще се спрем

единствено някои от позитивните им въздействия върху човешкия организъм.

Цитрусите въздействат благотворно на сърцето

Цитрусовите плодове съдържат доста флаваноиди, а те са известни като мощни антиоксиданти за обезвреждане свободните радикали. Те защищават от сърдечен удар и усъвършенстват кръвообращението. Добрият холестерол изискуем на тях, те са главно средство за битка с неприятния холестерол.

Лекуват тялото

 10 аргументи да ядем повече цитруси

Цитрусовите плодове съдържат високи дози витамин С, който оказва помощ за укрепване на раните и за образуването на кафези, които свързват костите ни и сухожилията. Витамин С има благотворно деяние при усвояването на желязото в храната, оказва помощ и при лекуването на простудни болести.

Цитрусите са богати на фолиева киселина

Фолиевата киселина, която се съдържа в цитрусите, оказва помощ за синтезиране на ДНК. Намаляват и риска от депресии и развиване на заболяването на Алцхаймер.

Участват в топенето на мазнините

 10 аргументи да ядем повече цитруси

Цитрусовите плодове съдържат доста разтворими във вода фибри, както и неразтворими такива, които топят мазнините в организма. Те имат слабително деяние, а настрана всеки цитрус е потребен за избрана функционалност на организма.

Добър регулатор на кръвната захар

Цитрусите смъкват кръвната захар и интензивно поддържат невисок глекимичен показател на организма. Най-добре е да се одобряват в естествено положение като плодови салати. Фрешовете и соковете са потребни единствено когато сме ги приготвили сами, защото постоянно им се прибавят захари.

Проучванията демонстрират, че дамите и мъжете на междинна възраст, които употребяват най-малко два пъти на ден цитрусови плодове, живеят по-дълго от тези, които нямат в дневното си меню тези плодове.

 10 аргументи да ядем повече цитруси

Една любопитна детайлност е, че диетолозите поучават да не се употребяват цитруси, в случай че се пият медикаменти. Причината е, че цитрусите и изключително грейпфрутът, могат да причинят токсичност при предозиране на медикаментите. Веществото фуранокумарини, което се съдържа в грейпфрута, както и в други цитруси, въздейства на ензимите, които преработват медикаментите, преминаващи през черния дроб и червата. При банкет на някои медикаменти като тези за намаление на холестерола, веществото в цитрусите удвоява резултата на лекарството. То става свръхдоза. Затова съветът на експертите е да се заобикалят соковете при банкет на лекарства.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР