През лятото фондация Проект Бузлуджа спечели 388 хил.лв. грант от

...
През лятото фондация Проект Бузлуджа спечели 388 хил.лв. грант от
Коментари Харесай

"Чинията" на Бузлужа ще отвори официално за посетители от 2023 г.

През лятото фондация " Проект Бузлуджа " завоюва 388 хил.лв. грант от Министерството на културата Към момента всички мозайки са предпазени и разрушителните процеси са спрени, ще се вършат туристически пътеки с информация Предстои проучване на структурата на покрива, а по-късно - намиране на средствата за ремонта му
През пролетта на идната година най-известният соц-монумент у нас - " чинията " на Бузлуджа, най-сетне ще отвори порти за гости. Това ще стане тъкмо 30 години откакто през 1992 година Домът-паметник на Българска комунистическа партия е конфискуван от страната и запечатан.

Тъй като през по-голямата част от тези 30 години структурата е оставена на естествените стихии, преди да бъде отворена, беше нужно да се почисти и обезопаси. Това, дружно със защитни дейности по мозайките, сега се правят с финансиране на стойност 388 хил.лв. от Министерството на културата (МК). То е извоювано взаимно от фондация и регионална администрация Стара Загора (които стопанисват сградата) по стратегия на ведомството за консервационно-реставрационни работи за монументи на културата.

Това е първото държавно финансиране за паметника, откакто фондацията завоюва два гранта от американската културна институция Getty Foundation за опазване и реституция на мозайките.
Реклама
Големият разход, който занапред следва за Бузлуджа и без който постройката няма изгледи за дълготрайно оцеляване, е ремонтът на гигантския покрив. Фондацията занапред ще обследва структурата му и ще търси средства, които обаче ще възлизат най-малко на няколко милиона лв.. Стъпка първа за Бузлуджа По думите на арх. Дора Иванова, създател и основен мотор на фондацията, дейностите по осъществяване на плана се чака да са изпълнени даже по-рано - до края на годината и обектът да е подготвен за отваряне. " Не бихме желали обаче самото отваряне да е в разгара на зимния сезон поради суровите метеорологични условия горе. Така че предвиждаме да е след разтопяването на снеговете, което на Бузлуджа е през късната пролет ", разяснява пред " Капитал ",

Това ще е на процедура и първият път от десетилетия насам, когато гости ще могат легално да влизат вътре в монумента. Доскоро хората които стигаха върха, проникваха вътре през счупени прозорци и порти, а откогато фондацията пое грижата - с предварителни ангажименти.

Основното затруднение пред отварянето на постройката за посетителите са отломките, които при мощен вятър основават заплаха както за хората, по този начин и за бъдещите работи в постройката, изяснява арх. Иванова, по тази причина и първата задача е била разчистване на покрива и всички съществени пространства в паметника.

Наред с почистването и обезопасяването, обезпеченото финансиране дава опция на екипа да работи по куполната мозайка. " Тя бе нормализирана, с цел да се спрат разрушителните процеси. В момента построяваме и покрив над мозайката, с цел да може тя да е предпазена. С това приключихме дейностите по стабилизиране на мозайките в паметника, защото предишните години към този момент стабилизирахме стенните мозайки. Това не значи, че мозайката е реставрирана, а че към този момент всички мозайки са обработени и предпазени, тъй че да не ги загубим ", изяснява ръководителят на екипа.
Реклама
По нейни думи това печели време на тези мозайки и стопира разрухата им за откакто екипът се погрижи за останалата част от постройката, да може да се върне към тях и да направи към този момент финалните консервационни ограничения. Трите аргументи за отварянето на Бузлуджа Третата задача след почистването и мозайките е да се обезпечи посетителският достъп, за задачите на който ще бъдат построени посетителски пътеки. " Има доста неравностни, няма парапети, има много рискове човек да се спъне. Затова слагаме краткотрайни дървени пътеки с парапети, по които хората да могат да минават безвредно, да има обезопасени зони и да могат да се вършат в бъдеще обиколки и разходки в постройката ", изяснява арх. Иванова.

По думите ѝ три са главните аргументи, заради които е значимо паметникът да е отворен за визити. От една страна, първата и най-важна е просветителната цел. " Много постоянно стоя пред постройката, с цел да чуя какво си приказват хората и слушам толкоз небивали истории за тази постройка и то постоянно се описват от родители на деца. Има доста спекулации, доста неточности във всевъзможни направления. За подобен идеологически претрупан монумент е значимо да има обстоятелства, да има изясненост, да има информация ", безапелационна е тя.
Паметникът е на челните места в туристическите ранглисти за " Най-красивите изоставени места в света, само че арх. Дора Иванова и нейният екип имат упоритостта да го трансфорат във функционално място, в което да се осъществят разнообразни по тип събития, по едно и също време с историческата му стойност Фотограф: Юлия Лазарова
Наред с образованието, идва и нещо друго - арх. Иванова желае да накара всеки човек да да се запознае и да разбере посланията, които те имат - по нейни думи те не са свързани с запазване на знаци и с комунистически хрумвания, а със основаване на сериозно мислене, с показване на историята. " Основната задача е да предизвикваме хората да си задават въпроси - за какво се е случило това, за какво я има тази постройка, за какво е била изоставена, за какво ни би трябвало, какво и за какво ще разкажем от предишното на идващите генерации. Важно е да предизвикваме мисъл посредством тази постройка, тя има тази мощ ", изяснява арх. Иванова.

За страна, в която към този момент има две генерации, за които комунизмът е непозната история,
Сградата е многопластова. Много разнообразни хора имат доста разнообразни ползи към нея и те не се изключват, а акумулират капацитета на постройката - специалисти по мозайки, музиканти, архитекти, актьори на графити, историци, фотографи, инженери и доста други. Сградата е забавна за хората, които не са имали социалистически интервал, както и за тези, които са имали, с цел да видят по какъв начин ние се оправяме с това завещание. арх. Дора Иванова
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР