През изминалата седмицата дойде добра новина от българските учени за

...
През изминалата седмицата дойде добра новина от българските учени за
Коментари Харесай

Кога ще има достъпна българска ваксина срeщу коронавирус?

През миналата седмицата пристигна добра вест от българските учени за ваксина против ковид. Стана ясно, че нейният прототипът би трябвало да бъде подготвен до Нова година.

„ Прототип значи имунизацията да бъде съединена. Това е една протеинова ваксина, която ще бъде капсулирана в липидни наночастици и ще бъде тествана против специфичен хуманизиран миши модел. Ще имаме първообраз за слагане на мишки и за дизайн опита върху хуманизираните миши модели до Нова година”, разгласи пред " Нова телевизия' доцент Пенка Петрова - шеф на Института по микробиология към Българска академия на науките.

„ Към момента вървим по график, само че сътрудниците ни в Европа, изключително от фармацевтичните колоси, са доста напред. Не би трябвало обаче да имаме огромни очаквания за бърза ваксина и при тях”, разяснява още тя.

Доц. Петрова изясни, че има към 10 огромни компании, които към този момент тестват върху огромен брой здрави доброволци. „ Техните опити ще завършат пролетта на 2021, по-късно ще стартират опитите с проблематичните групи – възрастните хора и тези с хронични болести. Обявили са, че този опит ще приключи в края на 2022 година След това можем да се надяваме, че ще има ваксина за цялото население на Земята”, уточни тя.

„ Голямо качество на нашата ваксина е, че тя вероятно ще може да бъде поставяна освен инжекционно, само че има направени опити и за слагане посредством спрей. Първоначално опитите с мишки ще бъдат направени по този метод, а в случай че се случат както би трябвало – ще се тества и на хора. Така ще може да се понижат страничните резултати, които съществуват при другата ваксина”, съобщи още доцент Пенка Петрова.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР