През изминалата събота площадът пред читалището “Никола Вапцаров-1928 се оживи.

...
През изминалата събота площадът пред читалището “Никола Вапцаров-1928 се оживи.
Коментари Харесай

“Прослав” възроди една традиция


През миналата събота площадът пред читалището “Никола Вапцаров-1928 ” се оживи. Толкова хора не се бяха събирали от повече от 30 години. Поводът беше съборът “Прослав пее и танцува ”, който се провежда от регион “Западен ”.

 Кметът Тони Стойчева насочи одобрение към гостите на събитието.

“Поздравявам ви с първото издание на събора. Неговото осъществяване съответства и с един от най-хубавите и български празници, денят в който честваме светите братя Кирил и Методий. Той е общонационален, тъй като сплотява църквата, учебното заведение и страната, а писмеността е оня дирек, без който не бихме могли да съществуваме като нация. Празнуваме българския дух, показан посредством националния фолклор, който е вечен във времето, тъй като той е знак на нашата еднаквост и просвета ”.

Над 7 часа публиката се наслаждаваше на фолклорните песни и танци на 230 надарени деца, самодейци и одобрени реализатори, които бяха бурно приветствани. Кметът на район  “Западен ” им връчи грамоти в символ на признателност. Усети се възкръсването на онази неповторима сила на сплотена общественост, като кулминационната точка беше дългото хоро, на което се хванаха ръка за ръка хора от разнообразни възрасти.



Зам.-кметът Елена Георгиева и зам.-кметът Иван Георгиев разговаряха с доста поданици на квартала. Някои от по-възрастните хора споделиха със сълзи на очи, че подобен празник не е имало от десетилетия, други показаха кои проблеми би трябвало да се решат, с цел да стане кварталът едно още по-добро място за живот на децата. Трети  подчертаха, че е хубаво да се случват повече сходни събития, тъй като хората се усещат изолирани от града.

“Заедно показахме по какъв начин фолклорът ни сплотява макар разликите ни, тъй като любовта към него е изконна и се носи в сърцата на всеки един от нас. Почувствахме страстта и споделеността, а те ще оставят диря за дълго време ”, съобщи Тони Стойчева.

Мястото, на което съборът се организира, не беше определено инцидентно – пред читалището, знак на духовността, под чиито покрив се събират над 100 самодейци.  “Търсим благоприятни условия читалището да се ремонтира, с цел да може да се употребява прелестният киносалон и сцена през всичките сезони на годината. Тук могат да се събират жителите на квартала, да се любуват на изявите на създатели от разнообразни музикално-сценични жанрове ”, добавя госпожа Стойчева.

 Тя благодари за получената поддръжка и даде обещание, че съборът “Прослав пее и танцува ” ще се трансформира в годишно събитие, на което са добре пристигнали хора от целия град.  


Прочетете още
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР