През инфарктна ситуация преминаха ръководителите на полета на ракетата “Ариана

...
През инфарктна ситуация преминаха ръководителите на полета на ракетата “Ариана
Коментари Харесай

Аномалия при изстрелването на европейската ракета Ариана 5, но не се стигна до провал на мисията

През инфарктна обстановка минаха ръководителите на полета на ракетата “Ариана 5 ” късно тази нощ, когато излетя от космодрума Куру във Френска Гвиана. Веднага след запалването на втората степен на ракетата, на Земята престана да постъпва телеметрична информация от нея. Това докара до опасения, че двата спътника – SES 14 и Al Yah 3 са изгубени. 

Въпреки непредвидената особеност, най-после се стигна до хепи енд. Беше открит контакт и с двата спътника и се оказа, че те се намират в постоянна орбита – със напълно леки отклонения по отношение на плануваната. 

Аномалията за малко щеше да прекъсне дългогодишната серия от благополучни изстрелвания на европейската ракета “Ариана 5 ”. Преди снощния старт, ракетата беше провела общо 82 поредни сполучливи полета в границите на 15-годишен интервал. Поради високата успеваемост “Ариана 5 ” се смята за най-надеждната ракета в целия свят. 

За благополучие аномалията няма да има директни отрицателни последици – с дребен разход на гориво, както SES 14, по този начин и Al Yah 3 ще съумеят да създадат независимо нужните си маневри, с цел да стигнат до окончателната си орбита. Спътниците ще се употребяват за информационни цели. 

Въпреки това обстановката през днешния ден беше задоволително притеснителна. Космическите запалянковци знаят, че следва изстрелването на една от най-високо рисковите и скъпи задачи в историята на космонавтиката. През 2019 година ще бъде изстрелян най-сетне телескопът “Джеймс Уеб ”, правоприемник на “Хъбъл ”. “Джеймс Уеб ” е създаден за $9 милиарда $, основаването му беше извънредно комплициран развой и мина през отлагания, траяли десетилетия. Понеже никой не желае да се стигне до загуба на телескопа при положение на възможна повреда при изстрелването, заради тази причина беше определена най-надеждната до този миг ракета-носител – “Ариана 5 ”. И фактът, че се стигна до особеност при днешния полет, даже и да е дребна, изправи косите на доста астрономи. Никой няма да си отдъхне, до момента в който “Джеймс Уеб ” не излети сполучливо напролет или лятото на 2019 година. 

Запис от старта: тук (Youtube връзка)

Източник: cosmos.1.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР