През август за втори пореден месец строителната продукция у нас

...
През август за втори пореден месец строителната продукция у нас
Коментари Харесай

Строителството продължава да буксува и през август

През август за втори следващ месец строителната продукция у нас отбелязва спад, пресмятат от Националния статистически институт (НСИ).

По предварителни данни тя е с 1% под нивото от юли. И това макар наливането на толкоз доста пари в бранша (по особено в строителството на инфраструктура) и ентусиазмът на министър-председателя Бойко Борисов, който всяка седмица ревизира кипежа по строителните обекти. Намалението е още по-голямо в съпоставяне със същия месец на 2019-а - 4.9 %.

А числата демонстрират, че и в двата случая забавянето се дължи на сградното строителство.

Тези месечни показатели демонстрират краткосрочните промени на строителната продукция сред два сравнявани интервала. Тази информация може да се употребява за разбор на настоящото положение на строителството в страната, както и за краткосрочни прогнози за бъдещото му развиване.

През осмия месец бизнес климатът в строителството се е запазил почти на равнището си от юли най-много болести оптимизмът на строителните бизнесмени, че индустриална интензивност се усъвършенства, както и на съображение на оптимистичните им прогнози за активността през идващите три месеца. Основните спънки за развиването на бизнеса остават свързани с несигурната икономическа среда, дефицита на работна мощ и фактора „ други “. Що се отнася до продажните цени в строителството упованията са те да останат без смяна през идващите три месеца.

Продукцията от сградното строителство понижава с по-голям % - той е по 1.4% през август и юли, след регистрирания растеж през май и юни. Спадовете през март продължава да тежат на този сегмент от пазара.

При гражданското/инженерното строителство обаче също има спад през август - с 0.5%, и то след трите сполучливи предишни месеци - май, юни и юли. Въпреки обезпеченото финансиране и късите периоди за осъществяване на другите инфраструстурни обекти, които тази година са главно в Северна България, неналичието на задоволително работна ръка, а и съществуващите към момента ограничаващи ограничения поради ковид, не дават опция за по-активна работа. Чува се, че няма да се съблюдава пусковият период за газавата връзка сред Комотини-Хасково-Стара Загора. Размаханият пръст към газопровода "Турски поток " ( "Балкански поток " у нас) май ще забави и този градеж.

На годишна база понижението на календарно изгладения показател на строителната продукция през август 2020 година се дефинира от негативния ритъм при сградното строителство, където понижението е с 8.6%, до момента в който при гражданското/инженерното строителство е записано покачване от 0.3 на 100.

Мрачни вероятности

През септември съставният индикатор „ бизнес климат в строителството “ се намалява с 1% вследствие на по-неблагоприятните оценки и упования на строителните бизнесмени за бизнес положението на предприятията. По тяхно мнение има понижение на получените нови поръчки през последния месец, което е съпроводено и с влошени упования за строителната интензивност през идващите три месеца до края на 2020-а. Най-сериозните усложнения за активността не престават да са несигурната икономическа среда, дефицитът на работна мощ, в това число и квалифицирана, и конкуренцията в сектора, макар че през последния месец се регистрира понижение на негативното им въздействие. По отношение на продажните цени в строителството по-голяма част от мениджърите чакат те да запазят своето ниво през идващите три месеца на тази година.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР