През 2023 г. Капитал навършва 30 години. Използваме рождения ден

...
През 2023 г. Капитал навършва 30 години. Използваме рождения ден
Коментари Харесай

Уникредит Булбанк: от държавното минало до новите технологии

През 2023 година " Капитал " навършва 30 години. Използваме рождения ден на вестника като мотив да разкажем сполучливи истории за бизнеси, които растяха през години на провокации. Избрахме компании, които са с добра известност, от разнообразни браншове и разнородни като благосъстоятелност, с цел да обрисуваме техните достижения и бизнес средата у нас.Поредицата. Първият български банков колос се ражда след договорка сред притежателите на няколко от приватизираните след 1997 година държавни банки От институция, обслужваща експортния бизнес по времето на соца, Уникредит Булбанк пораства до повсеместен състезател с явен корпоративен фокус, само че и упоритости в ритейла През последните десетилетия банката минава през цифровизация и всевъзможни типове промяна в отговор на изменящата се среда, като непроменяемо остава измежду водачите в бранша
" В последните 30 години сме тренирани непрестанно да се променяме " надали е изречение, което бихте очаквали от банкер. Именно по този начин обаче разказва интервала на прехода Цветанка Минчева, която от 2001 година изкачва кариерната стълбица в една от най-големите финансови институции в страната - Уникредит Булбанк, с цел да я оглави преди две години.

Финансовите институции по предписание са одобрявани за по-консервативни и, в случай че щете, даже за бавни, когато става дума за нуждата от някаква по-сериозна смяна. Отчасти това е обусловено и от сериозните регулации в бранша, които неизбежно внасят спомагателна нотка тежест при всяко сходно начинание. А последните години на повсеместна цифровизация в на практика всички сфери на стопанската система ненапълно дори ускоряват това чувство, тъй като видимо опълчват огромните обичайни играчи от банковата сфера на доста по-динамичните започващи финансово-технологични компании.
Реклама

И въпреки всичко историята на Уникредит Булбанк изобилства от трансформации. За съвсем 60-годишното си битие тя минава през промяна в собствеността, смяна на бизнес модела и забележителна консолидация. А дружно с цялата банкова система в страната - и и не на последно място пандемията от коронавирус. За да се стигне до 2023 година, когато с активите си от близо 30 милиарда лева е един от колосите в бранша в страната, водач в корпоративното кредитиране с портфейл над 9 милиарда лева и - позиция, която е заемала в 7 от 12-те й издания. И гледа решително към провокациите на новото време - цифровата промяна, устойчивото развиване, растящите регулаторни условия и все по-взискателни клиенти.

Държавно начало Историята на Уникредит Булбанк стартира през 1964 година, когато е основана като Българска външнотърговска банка (БВБ) със 100% държавно присъединяване. Към оня миг тя и ДСК са единствените кредитни институции отвън Българска народна банка, която с изключение на като централна банка действа и като комерсиална, финансирайки държавните предприятия. На ДСК и БВБ е поверено обслужването надлежно на семействата и на експортните компании. Както подсказва и името, активността на БВБ тогава е ориентирана напълно към интернационалните търговски разплащания и финанси - и остава такава през всички години до рухването на комунизма. В този интервал институцията открива представителства в Лондон, Франкфурт и Виена и уголемява мрежата си от банки репортери в целия свят. В последните години преди промяната на режима дружно с интернационалните сътрудници основава основаната в Мюнхен Bayerische-Bulgarishe Handelbank (преименувана след това HypoVereinsbank Bulgaria) и небанковата финансова институция " Булгарсовинвест ", преобразувана през 1994 година в Корпоративна комерсиална банка.

В първите години след демократичните промени институцията претърпява и първата си огромна промяна. През 1991 година главен акционер става новосъздадената Банкова консолидационна компания (БКК), чиято цел като холдингова компания е да консолидира държавната благосъстоятелност в банковия бранш и да спомага за банковата приватизация. Следващата, 1992, година бележи преобразуването на институцията в универсална банка, която стартира да уголемява клоновата си мрежа в страната и да обслужва и семействата. Променя се и домът й - новият адрес е нова, особено оборудвана постройка на столичния площад " Света Неделя ". Две години по-късно е променено и името - и по този начин институцията, която още от основаването ѝ е известна измежду банките репортери като Булбанк поради телеграфния и телекс адреса си, публично приема това название.
Реклама


След банковата злополука от 1995 - 1997 година Булбанк е един от дребното оживели играчи в колабиралия бранш. Поради характера на бизнеса си институцията е измежду по-здравите и става платформа за избавяне на други банки. Разчистването на следствията от погрома е обвързвано и със знаковите приватизации на оживелите държавни банки. Процедурата за раздържавяването на Булбанк е открита още през 1998 година, като в тази връзка тя последователно се разделя с акционерните си участия в редица други търговски банки и небанкови финансови институции, измежду които Корпоративна комерсиална банка (99.9%), Обединена българска банка (35%) и HypoVereinsbank Bulgaria (49%). Нов притежател и нов напредък Самата промяна в собствеността пък става факт през 2000 година - купувачи са Unicredito Italiano и немската Allianz, които против общо 360 млн. евро получават надлежно 93% и 5% от главния капитал на банката. Само година по-рано италианският акционер, роден от сливането на няколко локални банки, е почнал експанзията си в Източна Европа с покупката на полската Bank Pekao. В идващите години групата продължава да се разраства с още придобивания, като за българския пазар най-съществено е осъщественото през 2005 година обединяване с немската група HypoVereinsbank (HVB). Към оня миг HVB е притежател на две други банки в страната - " Биохим " и " Хеброс " (формирани от своя страна след сливания, надлежно на три и осем банки).

Международната договорка основава нова мощ на европейския банков пазар, а по едно и също време с това води и до раждането на колос в България - в интервала 2005 - 2007 година Булбанк е ядрото, към което протича сливането с " Биохим " и " Хеброс ", като новата обединена институция носи наименованието Уникредит Булбанк.

Така в навечерието на международната финансова рецесия от 2008 година банката е най-голямата по активи на локалния пазар, измествайки ориентираната към обслужването на популацията ДСК. Булбанк, която - въпреки и към този момент не профилирана - има явен фокус в корпоративния бранш, от ден на ден се засилва и в сегмента на дребно, като също така има лидерски позиции и в частното и капиталовото банкиране. И не на последно място е и пионер в стартирането на разнообразни артикули и услуги на пазара - измежду които да вземем за пример първите в България взаимни фондове и първите структурирани депозити.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР