През 2023 г. азиатските пазари преживяха променлива година, като инфлацията,

...
През 2023 г. азиатските пазари преживяха променлива година, като инфлацията,
Коментари Харесай

Бичи настроения: Инвеститорите са оптимисти за Азия през 2024

През 2023 година азиатските пазари претърпяха променлива година, като инфлацията, повишаващите се лихвени проценти и забавеното възобновяване на Китай попречиха на растежа през предходната година, написа в собствен разбор CNBC.

Японският показател Nikkei 225 оглавява района във връзка с пазарното показване през 2023 година, като през предходната година записва растеж от към 28%, съгласно данни на Refinitiv, подсилен от подобряващите се корпоративни резултати, както и от възходящия оптимизъм, че Японската централна банка може най-сетне да приключи извънредно разхлабената си парична политика и десетилетия на съвсем нулеви лихвени проценти.

От друга страна, показателят Hang Seng в Хонконг е най-лошо представилият се главен показател в района, отбелязвайки четири следващи години на спад, откакто през 2023 година губи съвсем 14%.

Подчертаващо незадоволителното възобновяване на Китай е и представянето на CSI 300, който мери най-големите компании, листвани в Шанхай и Шънджън - третият най-зле представящ се фондов пазар в Азия, който губи 11,38% през предходната година.

След рухването на антипандемичните ограничения възобновяване в Китай беше помрачено от спада на пазара на недвижими парцели и проблемите с задълженията на локалните управляващи, които засегнаха разноските и понижиха търсенето и вложенията в индустриалния бранш, показва пред CNBC мениджърът по проучванията на PhilipCapital Пеги Мак.

Но анализаторите от Pinebridge Investments виждат положителни вероятностите пред Азия, дължащи се на продължаващия мощен подтик на напредък, както и на „ релативно обещаващите вероятности ", които съгласно тях би трябвало да обезпечат атрактивен капацитет за селективните вложители в акции през 2024 година

" Двете най-големи стопански системи в Азия не могат да бъдат подценявани. Докато Китай изисква толерантен капиталов фокус върху съответна компания, защото стопанската система последователно се стабилизира, Индия се изстрелва напред в голям брой браншове - при изискване, че вложителите държат под око високите оценки ", подчертават анализаторите.

Мнението им се поддържа от Международния валутен фонд, който чака ритъм на напредък от 4,6% през 2023 година и 4,2% през 2024 година за Азия, спрямо световната прогноза за напредък от 3% през 2023 година и 2,9% през 2024 година

" През 2023 година изненадите бяха многочислени - от неубедителното възобновяване на Китай след пандемията до силата на американската стопанска система, обещанието на изкуствения разсъдък и неналичието на световна криза ", споделя Майкъл Стробек, основен капиталов шеф в Lombard Odier, в своята прогноза за пазара през 2024 година

CNBC показва и какво чакат вложителите през 2024 година

По-ниски лихвени проценти

Намаляването на лихвените проценти ще бъде на напред във времето в съзнанието на вложителите. Федералният запас на Съединени американски щати изложи пътна карта за понижаване на лихвите, като по този начин нареченият " точков график " допуска, че те ще бъдат понижени със 75 базисни пункта през 2024 година и със 100 базисни пункта през 2025 година

Централните банки в Азия и по света са склонни да следват образеца на Фед.

Повишаването на лихвените проценти в огромните азиатски стопански системи в по-голямата си част е спряло, макар че банки като Резервната банка на Австралия към момента предизвестяват, че са подготвени да подхващат по-нататъшни дейности за ограничение на инфлацията.

Централните банки в Югоизточна Азия значително резервираха лихвените проценти на устойчиво ниво и към този момент не ги покачват нападателно, макар че някои от тях, като централната банка на Филипините, към момента са настроени ястребово.

Единственото изключение е Японската централна банка (BOJ), където вложителите ще наблюдават дали тя ще загърби политиката си на негативни лихвени проценти. Общата инфлация в Япония е над задачата на BOJ от 2% към този момент повече от 19 месеца и ще означи 5% нарастване при пролетните договаряния за заплатите, ръководени от Японската конфедерация на профсъюзите.

Тези условия поддържат нормализирането на политиката, декларира Хомин Лий, старши макростратег в Lombard Odier, който чака повишение на лихвите от страна на BOJ до 0% през 2024 година (от сегашните негативни 0,1%), както и " последователно преустановяване " на ограничаването на банката от 1% върху 10-годишните японски държавни облигации.

Джобове на напредък

С намаляването на инфлацията и понижаването на лихвените проценти е значимо кои ще бъдат секторите на напредък.

Хебе Чен, пазарен анализатор в IG International, счита, че през 2024 година евентуално ще се следи нормализиране на темповете на инфлация и закъснение на икономическия напредък, от което ще се възползват секторите на инфраструктурата и недвижимите парцели. В следствие, споделя тя, това ще бъде от изгода за енергийния бранш и този на суровините, както и за промишленостите, които зареждат революцията на изкуствения разсъдък.

С намаляването на лихвените проценти фондовете за недвижими парцели ще дават повече благоприятни условия за финансиране и ще разрешат придобиването на активи или преработването им – развой, при който фондовете за недвижими парцели продават даден парцел и употребяват средствата за реинвестиране. Това в последна сметка ще увеличи действителната възвръщаемост за вложителите.

Отделно от това Чен показва, че се обрисува евентуален напредък в световния софтуерен цикъл, а Тайван, Виетнам и Сингапур биха могли да реализират по-добри резултати поради по-голямата централизация на индустриални мощности и уреди за научноизследователска и развойна активност.

Това се дължи на обстоятелството, че Виетнам, Сингапур и Малайзия - индустриални центрове, които постоянно се употребяват като други възможности на Китай, с цел да се понижи зависимостта на световните вериги на доставки - в този момент създават за външни пазари. По този метод те към този момент не са толкоз уязвими на проблемите в китайската стопанска система.

Чен чака " евентуална смяна " за китайските акции през 2024 година, макар че през 2023 година те се показват едва.

Втората по величина стопанска система в света евентуално ще означи непретенциозно възобновяване, подкрепено от ограниченията на централното държавно управление и подобряващите се вероятности за износа, споделя тя, като прибавя, че възобновяване на световния софтуерен бранш евентуално ще способства за възстановяване на китайския експорт.

Геополитика и избори

Геополитическите събития също ще бъдат следени от близко.

Изборите в Тайван, Индия и Съединени американски щати са напът да доведат до " трагични промени в икономическите и дипломатическите измерения на Азиатско-тихоокеанския район ", споделя Чен:

" Повишената неустановеност и паника, неизбежно подхранвани от бързо изменящия се интернационален пейзаж и сериозната точка в връзките сред Китай и Съединени американски щати, няма да улеснят световните вложители да намерят своето утешение “.

Мак от PhilipCapital счита, че изборите в Тайван ще бъдат геополитическото събитие, което би трябвало да се следи най-съсредоточено, като споделя, че " методът, по който Китай ще реагира на резултатите от изборите, изключително в случай че подкрепящата независимостта Демократично прогресивна партия резервира контрола, може да повлияе на неотдавнашното стопляне на връзките с Европа, която е негов основен търговски сътрудник ".

Изборите в Съединени американски щати през идната година също ще бъдат в центъра на вниманието.

" Ако Тръмп се върне в Белия дом, това ще усложни обстановката. Доверието на вложителите може евентуално да бъде подкопано, а финансовите пазари да бъдат наранени поради несигурността по отношение на комерсиалните политики и фискалните разноски на Съединени американски щати “, изяснява Чен.
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР