През 2022 г. технологиите бяха изправени пред значителни предизвикателства –

...
През 2022 г. технологиите бяха изправени пред значителни предизвикателства –
Коментари Харесай

10 области, които ще вълнуват ИТ и бизнес лидерите през 2023 г.

През 2022 година технологиите бяха изправени пред обилни провокации – от проблеми с поверителността и поемането на отговорност до възходящите наложителни условия за резистентност и регулации. Въпреки това не престават да порастват огромните упования към тях във времена, когато се нуждаем от сигурност и надеждност.   Това споделя Джо Багли, вицепрезидент и основен механически шеф за EMEA във VMware, съгласно който при съществуването на висок блян за нововъведения, стеснен финансов запас заради инфлацията и възходяща нужда от дейно ръководство, провокациите пред ИТ водачите няма да намалеят през 2023.    Багли прави лист с топ 10 области, които ще вълнуват ИТ и бизнес водачите през 2023 година Ето кои са те:  Хората ще вършат по-устойчиви избори, въпреки и несъзнателно    Натискът за корпоративни политики за стабилно развиване продължава да нараства. С внезапното повишаване на цените на силата всички, в това число семействата и фирмите, се стремят да понижат разноските си.   За потребителите това може да е обвързвано с разноските за топла вода, а за бизнеса това включва да вземем за пример потреблението на възобновими източници за зареждането на дейта центровете. 

С оглед на идната Директива за отчитане на корпоративната резистентност (CSRD) в границите на Европейски Съюз виновните организации стартират дават приоритет на пониженото общо ползване на сила, като употребяват принадлежности за акуратност и отчетност при постигането на задачите за стабилно развиване.   Бизнесът ще бъде разграничен във връзка с метода на работата   Битката сред последователите на „ работата напълно от офиса “ и тези в поддръжка на модела за “отдалечена работна среда ” продължава да набира мощ.    Това е по-видимо в цифровия свят, където чиновниците не престават да са мощната страна. 

Нещо повече служащите показват изрично желание да потърсят нова работа, в случай че не могат да изберат желания от тях модел на работа.    Независимо от персоналната позиция на всеки, определеният от организациите метод на работа ще дефинира ИТ тактиката и тяхното бъдеще. Бизнес водачите би трябвало да имат всеобщо единодушие по въпроса, защото няма връщане обратно след големия напредък с помощта на хибридния работен развой.    Това е основен миг, защото репутацията на фирмите ще бъде избрана от сходни решения. 

Cloud-first методът към този момент няма да е настоящ   Най-съвременният метод ще бъде cloud-smart. Според изследването ни Multi-Cloud Maturity Index за доста организации облачната инфраструктура е станала комплицирана и безредна, което забавя развиването им.    За да се отличат на пазара, сполучливите водачи няма да построяват тактиката си към облака, а ще се концентрират върху мощни дистрибутирани модерни приложения (включително и edge технологии).    На тази база екипите за ИТ инфраструктура и архитектура ще дефинират какъв мултиклауд метод дава най-вече благоприятни условия за създаване и поддръжка на тези приложения в интерес на удобно потребителско прекарване.

Изкуственият разсъдък ще се употребява за взимане на по-добри решения    Ролята на изкуственият разсъдък при взимане на осведомени решения ще продължи да нараства.    Засилващите се регулаторни условия и по-задълбоченото схващане на предразсъдъците към AI ще доведат до нерешителност по отношение на това по кое време и за какви решения да се употребява, само че най-много и върху какви данни. 

Никой не желае да се окаже на мястото на една кредитна институция, която е попаднала под прицела на публичното внимание поради това, че е давала значително по-висок кредитен рейтинг на мъже заради обстоятелството, че употребява стар масив от данни. Няма подозрение, че шумът към AI ще нараства, защото от ден на ден хора, които не са софтуерни експерти, могат да се допрян до него - с стартирането на вълнуващи принадлежности като ChatGPT да вземем за пример. 

Усъвършенстване на безвредното взаимоотношение сред роботи и хора    Технологиите и хората стават все по-свързани, а роботите към този момент излизат от фабриките и стартират да взаимодействат на нашето всекидневие, което води до смесени резултати и от време на време рецензия.    Доставката на храна благодарение на робот става все по-популярна, а бета версията на Tesla за самоуправляващи се коли е съвсем на една година.    Време е да поемем мирис и да си създадем равносметка. Вместо да бързаме да трансформираме роботите в герои или злодеи, през 2023 година ние би трябвало да проучваме огромните масиви от събраните данни, както и да вършим заключения за безвредното взаимоотношение на равнище машина-човек. 
Все още сме надалеч от цялостната интеграция на роботите в обществото. Необходими са дребни стъпки за непрестанен прогрес и да изоставим тревогата във връзка с роботите.  
 Фокус върху портативни софтуерни умения    Днес непрекъснато виждаме навлизащи на пазара “нови ” технологии, принадлежности и стратегии, обаче нищо не е “абсолютно ново ”.    Почти е невероятно да бъде създаден набор от умения, който да е настоящ в този динамично разрастващ се свят.    Университетите не създават мултиклауд архитекти, а на специалистите по киберсигурност им лишава време да схванат последните закани. 
Вместо върху профилираните платформи или технологии ние би трябвало да се фокусираме върху фундаментални знания, които са портативни сред съществуващите и новите технологии.    Ако хората владеят основата и желанията им са в вярна посока, може да има повече трансфер на умения в поддръжка на цифровата стопанска система.  
 В търсене на съвършеното приложение в метавселената    Метавселената и другите ѝ проявления бяха в листата на най-популярните технологии през последното десетилетие.    Големи марки обявиха желанието си да доставят революционно потребителско прекарване във виртуалната действителност. 

За жал, това заричане към момента не е материализирано и хората стартират да губят убеденост за случването му.    От моята вероятност към момента има капацитет в метавселената. Обаче ни липсва съвършеното приложение, което ще накара хората да се ангажират и да се завръщат към това прекарване.

 Край на фантазиите за суперприложение   Пазарът сочи, че потребността от профилирани приложения е по-голяма от тази за универсално суперприложение. Нека да проследим какво се случва със обществените мрежи като да вземем за пример с Twitter, с възхода на Instagram, а към този момент и с TikTok.    Досега мнозина бяха фокусирани върху концепцията за суперприложение, което е целесъобразно от търсенето на потребителите за елементарно и интегрирано прекарване. Но EMEA не е Китай, тъй че европейската версия на WeChat е малко евентуално да се наложи на този пазар. 

Това е много ясно доказателство, че суперприложенията просто няма да се осъществят – хората желаят приложения, които правят съответни задания и да ги правят добре. Затова моята прогноза е, че евентуално ще забележим още по-голяма фрагментация през 2023 година.   
 Използването на общоприет хардуер при артикули за необятно ползване за превъзмогване на проблемите с веригите за доставки    В непрестанно изменящия се час по час свят чакането повече от 6 месеца за профилирано съоръжение просто не е алтернатива. Някои компании вече  стартират да се оправят с този проблем, като закупуват общоприет хардуер, който е доста по-достъпен и по-късно влагат в профилиран програмен продукт, с цел да доставят това, от което се нуждаят, бързо и дейно. Този фокус за потребление на софтуерно-дефиниран хардуер ще се резервира като наклонност.  Границите сред мобилните оператори и доставчиците на облачни услуги ще стават все по-неясни   Телекомуникационните компании от години построяват облачна инфраструктура. С повишаването на устрема към дистрибутирани приложения, опцията за необятен избор и извънредно гъвкавата среда, ще стартираме да виждаме повече снабдители на облачни услуги в ръководството на мрежи, инфраструктура и дейта-центрове на крайни клиенти. Вече неразбираемите линии сред telco и cloud занапред ще стават още по-размити. Назрява същинската борба.
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР