„През 2022 г. сектор Земеделие ще бъде подкрепен с държавни

...
„През 2022 г. сектор Земеделие ще бъде подкрепен с държавни
Коментари Харесай

902 млн. лева държавни помощи и директни плащания очаква земеделието

„ През 2022 година бранш Земеделие ще бъде подсилен с държавни помощи и директни заплащания в размер на близо 902 млн. лева Ръководство на Министерство на земеделието оценяваме тежкото положение, в което се намира бранша, освен поради следствията от Коронавирус рецесията, по този начин и поради войната в Украйна. Всичко, което е свършено от екипа на министерството досега е било в интерес и в отговор на претенции сложени от сектора ".

Това съобщи министърът на земеделието доктор Иван Иванов на конференция. В събитието участваха заместник-министрите Иван Христанов и Стефан Бурджев, както и представителите на бранш „ Животновъдство “.

В бранш „ Животновъдство “ е планувана поддръжка в размер на 4,6 млн. лева за капиталови помощи, 28 млн. лева за ръководство на риска и рецесиите, ориентирани към противопоставяне и компенсиране на вреди при естествени бедствия или неподходящи метеорологични условия, както и при заболявания по животните и 7,5 млн. лева са ориентирани към поддържане на високо равнище на развъдната активност в отглеждането на животни.

Предвидени са и помощи, ориентирани към повишение на качеството на храните и суровините от скотски генезис посредством обособяване на изключително внимание на хуманно отношение към животните, като 44 млн. лева са планувани за свиневъдството и 35 млн. лева за птицевъдството.

26 млн. лева се отпускат по линия на de minimis за едри и дребни преживни животни, риби, кланици и 700 хиляди лева за участия в изложби.

Тази година 79 млн. лева изключителна помощ се обезпечава за ликвидност на аграрни стопани животновъди в изискванията на пандемията от COVID-19, според изключителното краткотрайно законодателство.

Общата стойност на помощите за бранш „ Животновъдство “, предоставяни от ДФЗ, е 224,8 млн. лева

Агроминистърът уточни още, че през 2022 година земеделските стопани, отглеждащи животни, получиха остатъка от заплащанията за Кампания 2021 за обвързаното с производството подкрепяне и преходната национална помощ в размер над 22 млн. лева

В бранш „ Растениевъдство “ капиталовата помощ е 10 млн. лева капиталова помощ, които могат да се влагат в материални активи за произвеждане на растениевъдна земеделска продукция. Предвидени са 16,56 млн. лева за ръководство на риска и рецесиите, ориентирани към противопоставяне и компенсиране на вреди при естествени бедствия или неподходящи метеорологични условия, както и при заболявания по растенията.

Подпомагане от 1,3 млн. лева ще бъде ориентирано към гарантиране потреблението на първокласен посевен материал в растениевъдството и усъвършенстване процеса по произвеждане на качествени селскостопански артикули. Помощите по de minimis са 9,3 млн. лева, а други 300 хиляди лева се отпускат за участия в изложби.

Предвидена е и изключителна поддръжка 64,5 млн. лева за обезпечаване на ликвидност на аграрни стопани животновъди в изискванията на пандемията от COVID-19, според изключителното краткотрайно законодателство. Близо 102 млн. лева е общо подпомагането за бранш „ Растениевъдство “, предоставяни от ДФЗ.

„ В петък получихме публична нотификация за Коронавирус помощта “, заяви още министърът. Той посочи, че бюджетът ѝ е 143,5 млн. лева, който е дискутиран с представители на секторите растениевъдство и отглеждане на животни.

„ Утре /б.р. днес/ има съвещание на УС на ДФЗ и по-късно ще стартира кандидатстването. Нашата цел е да започва бързото погашение на тези средства, тъй като земеделците се нуждаят от тази помощ “, акцентира доктор Иванов.

Аграрният министър осведоми, че Министерство за земеделието е подкрепило предлагането на Европейска комисия за изключителна поддръжка за пригаждане на производителите в селскостопанския бранш в изискванията на рецесия в размер на 500 млн. евро за всички държави-членки. „ От тях България ще получи 10,6 млн. евро с опция за спомагателни 200% над тази сума обезпечени от националния бюджет “, посочи той.

„ В експлицитна декларация България, дружно с още 12 страни членки изиска от Европейска комисия незабавно да предложи изключителна краткотрайна мярка за поддръжка със средства от ЕЗФРСР в отговор на актуалната рецесия “, съобщи доктор Иванов. По думите му мярката би могла да следва логиката и механизма на изключителната мярка за развиване на селските региони COVID-19, призната през юни 2020 година
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР