През 2021 година се навършиха 30 години от разпадането на

...
През 2021 година се навършиха 30 години от разпадането на
Коментари Харесай

Какво да се направи, за да живеят българите по-добре? Четири стъпки:

През 2021 година се навършиха 30 години от разпадането на Съюз на съветските социалистически републики. През 2022 година България отбелязва 15 години от участието си в Европейски Съюз. Имаме към този момент задоволителна времева отдалеченост, с цел да стартираме оценяването на тези две събития.

От позиция на сухата статистика нещата за България наподобяват по-скоро добре. Брутният вътрешен продукт на глава от популацията в страната към този момент е с над 50% от междинното за Европейски Съюз. С този резултат обаче сме твърдо на опашката. Дори Брутният вътрешен продукт на прилежаща Румъния е над 70% от междинното за Европейски Съюз. В началото на новия век стопански ние, българите, бяхме на едно и също равнище с румънците и в някои връзки даже ги изпреварвахме. Сегашният резултат би трябвало да породи спор за бъдещето.

Същевременно обаче България се показва доста по-добре от страни, които не са членки на Европейски Съюз. По последни данни на Световната банка, Брутният вътрешен продукт на България е към 73 милиарда $, а на Сърбия - 57 милиарда $. Тази разлика в наша изгода се дължи най-много на резултата на еврочленството - другите фактори за двете страни са сходни.

Като макроикономическа политика източноевропейските страни членки на Европейски Съюз не престават да се разграничават от запада по един главен фактор - разпределението на данъчното задължение. Обобщено, в случай че междинното за Европейски Съюз е да събира като налози към 40% от Брутният вътрешен продукт (39,2% за Европейски Съюз и 39,6% за еврозоната), в Източна Европа усреднените стойности са по-скоро към 33%. " Шампион " е Румъния с 25%, следвана от България с 29,8%, Литва и Латвия с към 31%. Групата на централно-европейците е компактна: Унгария - 33,4%, Чехия - 33,2%, Словакия - 33,7% и Полша - 35,3%. С малко по-високо данъчно задължение са Хърватия и Словения - 36,8%.

Тенденцията на относително по-ниски налози в Източна Европа е съчетана и с по-голям дял на непреките налози като Данък добавена стойност и по-малък дял на директните (лични и корпоративни). България и Хърватия тук са първенци с към 50% дял на непреките налози, което в действителност в допълнение понижава преразпределителната функционалност на страната. Това е и един от факторите, които водят до повишение на неравенството у нас - индикатор, по който сме безспорни първенци в Европейски Съюз.

Четири значими стъпки

На фона на тази обстановка следва да се запитаме: каква би трябвало да е политическата и икономическата тактика на страната през идващото десетилетие? Ето моя отговор:

1) България би трябвало да се стреми да извлича оптимални изгоди от еврочленството си посредством по-плътна интеграция в Европейски Съюз. Намирайки се географски в периферията, належащо е да компенсираме тази раздалеченост с по-добро приложение на общите правила, стандарти и правила. Влизането в еврозоната е основно от тази позиция и то би трябвало да бъде главен стратегически приоритет. Добре е, че новото държавно управление фиксира 2024 година като своя цел - остава в този момент и да я реализира. Шенген, както и присъединяване във форми на засилено съдействие в границите на Европейски Съюз ще са единствено от изгода за България. От тази позиция в кратковременен проект е извънредно рисково превръщането на страната в антиваксърски анклав, което може да докара до спомагателна маргинализация по чисто медицински аргументи.

2) България очевидно има сериозен неосъществен капацитет за наваксване по отношение на страните от централна и западна Европа. Този капацитет се попречва евентуално от два фактора. Първият е познатата корупция и уязвимост на правовата страна, които сигурно отблъскват съществени вложители - и локални, и задгранични. Не е нужно да се изяснява какво би трябвало да се прави в това отношение - задоволително би било институциите да стартират да работят не като партийни чадъри, а в действителност като самостоятелни арбитри и регулатори.

Не по-малко значима е обаче модернизацията на администрацията предвид на успеваемост и експедитивност на услугите. Дигитализацията и въвеждането на нови управнически практики са неоспорим запас, който би трябвало да използваме. Естония може да ни бъде образец в това отношение, само че би трябвало да е ясно, че без възстановяване на образованието в страната опциите за рационализация ще са мощно лимитирани.

3) В България има място за сериозен данъчен спор. Очевидно е, че ще е нелогично и безразсъдно да преминем от сегашните равнища на данъчно облагане към тези на Германия или Швеция. Но еволюционен преход към равнищата на Естония и Централна Европа (около 33%), освен не е изключен, само че явно се допуска от общите трендове в Европейски Съюз. Въпросът е това да се прави поетапно и да има положителни и ефикасни проекти за изразходването на спомагателните средства. Като начало - въвеждане на необлагаем най-малко и последователно повишаване на осигуровките наподобяват наложителни ограничения. По-трудният въпрос е основаване на дълготрайна рамка, в която би могло да се вкарват плавни и лимитирани покачвания на някои (преки) налози. Този проект би трябвало да е скрепен и със тактика какво ще прави страната с парите. Една по-добре финансирана обществена, здравна и просветителна политика би могла да се трансформира и в гаранция за по-успешна рационализация на България. А и би направила страната атрактивна за младежи.

Дори и след една такава лимитирана промяна България отново ще остане измежду първенците по ниско данъчно задължение в Европейски Съюз и не би изгубила конкурентните си преимущества. Въпросът е, че това съответно преимущество (ниски данъци) наподобява не е решаващо, когато вложителите търсят образована и квалифицирана работна ръка.

4) Един огромен, необработен запас за България е интеграцията на задачите Балкани в Европейски Съюз. Докато нашият район остава раздробен и разграничен от граници и полезности, той не може да се възползва от икономическия си капацитет. Десетки милиони хора, прелестни исторически градове, храна, музика и така нататък може да притеглят годишно милиони туристи и милиарди вложения, в случай че го няма страха от спорове и разпарчетосвания. Само че през последните няколко години ние не работим дейно за отбрана на личния си интерес, а вършим тъкмо противоположното.

В Европейски Съюз щастието не идва през отвод от независимост

Проблемите са ясни, може да се спори по решенията и тактиките. Едно обаче е несъмнено - че страни отвън Европейски Съюз, като Русия, да вземем за пример, рискуват да се върнат политически там, където бяха преди 30 години. Да, и през днешния ден мнозина се опасяват от Русия - по този начин, както се опасяваха и от Съюз на съветските социалистически републики. Да, там започнаха да не разрешават дисидентски организации (последната затворена беше " Мемориал ", основана от руския отстъпник учен Сахаров). А главната опозиционна фигура - Навални - през днешния ден е в пандиза. В известната алегория от " Братя Карамазови " Великият инквизитор прави хората щастливи, в случай че те се откажат от свободата си. През последните години по тази логичност руснаците би трябвало да са станали доста щастливи.

Каквито и да са изгодите от еврочленството за България, в Европейски Съюз най-малко щастието не идва през отвод от независимост.

 

Източник: Даниел Смилов, Дойче веле

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР