През 2021 г. датският художник и концептуален артист Йенс Хаанинг

...
През 2021 г. датският художник и концептуален артист Йенс Хаанинг
Коментари Харесай

Вземи парите и бягай! Художник завлече музей с аргумента, че прави изкуство

През 2021 година датският художник и концептуален актьор Йенс Хаанинг получава немалка сума пари от Музея за модерно изкуство в Олборг.

Става дума за датски крони на стойност към 76 хиляди $ - в брой. 

Хаанинг би трябвало да употребява банкнотите, с цел да сътвори две картини. По създание те съставляват рамкирани пана, в които банкнотите са налепени.

Музеят желае да направи галерия за метода, по който хората ще поставят труд в бъдещето. Хаанинг към този момент е представял сходни свои произведения и концепцията е да го направи още веднъж.

В предишното създателят е разсъждавал върху годишния приход в Дания, представяйки сумата под формата на картини. Работата му получава положителни мнения.

Хаанинг се съгласява и взима парите. Когато рамките идват обаче от музея с изненада откриват, че те са празни. Пари няма, само че пък актьорът им е изпратил имейл, в който изяснява, че е решил да сътвори нещо ново за изложбата вместо да демонстрира още веднъж свои остарели произведения. Той даже назовава новата идея „ Вземи парите и бягай! “ напълно в унисон със стореното от него.

Музеят въпреки всичко взема решение, че „ творбата “ би трябвало да е част от изложбата. Затова окачват белите пана. После описват и цялата история.

Още през 2021 година Хаанинг декларира своята позиция пред CNN:

„ От артистична позиция счетох, че мога да основа доста по-добра творба от това, което те си представяха. Не считам, че съм откраднал парите. Създадох произведение на изкуството, което е 10, в случай че не и 100 пъти по-добро от плануваното. Не разбирам какъв е казусът “.

Проблемът беше ясно дефиниран в едно правосъдно решение, сложено единствено преди няколко дни от съда в Копенхаген. В него се споделя, че Хаанен е задължен да възвърне на музея парите, дадени му за плана.

Съдебното решение обаче е по гражданско дело, а не по наказателно. Иначе казано – актьорът не е съден за кражба, а за нарушение на контракт. Ето за какво съдът постановява той да върне сумата, приспадайки от нея близо 6 хиляди $, които са разказани като „ разноски на актьора “.

Самият Хаанинг е завел контрадело против музея. Той твърди, че е нарушено авторското му право. Съдът обаче отхвърлят желае му.

От музея към този момент се въздържат от мнения, заявявайки, че ще изчакат периодите за обжалване. Художникът също не е споделил нищо за правосъдното решение.

Преди две години той бе надалеч по-словоохотлив по тематиката. Тогава той споделя, че творбата му повдига следните въпроси:

„ Трябва ли да работим, с цел да получаваме пари или просто можем да ги вземем? Защо би трябвало да работим? Всичко това ни кара да се замислим за навиците на обществото, в което живеем. И още един въпрос: Достатъчно добре ли са платени артистите? “.
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР