През 2007 г. на Мюнхенската конференция по сигурността, руският президент

...
През 2007 г. на Мюнхенската конференция по сигурността, руският президент
Коментари Харесай

Тайм: Русия и Китай вбиват клин между охладнелите един към друг САЩ и ЕС

През 2007 година на Мюнхенската конференция по сигурността, съветският президент Владимир Путин направи прогноза, към която мнозина на Запад се отнесоха с неуважение. Той съобщи, че западната система от съюзи, в която има „ един собственик, един суверен “, намиращ се във Вашингтон, с времето ще се унищожи от вътрешната страна.

Тази тирада се оказа пророческа. 12 години по-късно, когато международните водачи още веднъж се събраха на своята годишна среща в Мюнхен, пристигналите тук европейци признаха, че Путин е бил прав. Както съобщи на 16 февруари немският канцлер Ангела Меркел международният ред се „ разруши на голям брой дребни елементи “.

Това беше задоволително ясно, съдейки по разногласията, избухнали на мюнхенския конгрес сред Съединени американски щати и техните европейски съдружници, които се водеха на най-различни тематики – от комерсиалните проблеми до климатичните промени и нуклеарното оръжие. Русия и останалите съперници на Съединени американски щати се възползваха от тази опция, с цел да разделят още повече Запада.

„ Това е дипломация 101 “, съобщи пред списание „ Тайм “ след серия от закрити срещи с европейските дипломати ветеранът на американските договаряния за нуклеарната тема Ърнест Мониц, който заемаше поста министър на енергетиката при президента Барак Обама. „ Ако се появи цепнатина, безусловно ще се възползват от това, вбивайки клина колкото е допустимо по-дълбоко “, добави той.

Русия и Китай приложиха тази тактичност в Мюнхен. Присъстващият на конференцията член на китайското Политбюро Ян Цзечи прикани своите „ стратегически сътрудници “ от Европа да скъсат със зависимостта от американските технологии. „ Трябва да отхвърлим софтуерната надмощие “, сподели той пред събралите се в залата европейски ръководители и прикани за поддръжка на Китай в усилващата се комерсиална война със Съединени американски щати, по-конкретно, в разногласието поради китайския промишлен колос „ Хуауей “. Последният е упрекнат от Вашингтон в нарушение на глобите и в кражба на западни технологии. „ Силовата политика би трябвало да бъде отхвърлена “, добави той.

Русия излезе със подобен апел. Ръководителят на делегацията външният министър Сергей Лавров дори предложи да се построи „ общ европейски дом “ с присъединяване на Русия, като в него не се позволяват американците. Иран също се причисли към тези старания и неговият основен посланик Мохамед Джавад Зариф прикани европейските водачи да не се подават на заплашванията на администрацията на Доналд Тръмп.

Непосредствената цел на Зариф в Мюнхен беше да избави нуклеарното съглашение, от което Тръмп излезе предходната година. Въпреки мощния напън от страна на Вашингтон по този въпрос европейците застанаха на страната на Техеран. Франция, Германия и Англия не престават да търгуват с Иран, заобикаляйки американските наказания.

Германският канцлер настоя, че нейната страна би трябвало твърдо да се придържа към такава позиция. Тя също по този начин поддържа китайския пратеник, обявявайки се в отбрана на свободната търговия в глобализираната стопанска система. „ Трябва да се борим за правилото на многостранните връзки “, сподели Меркел, употребявайки словосъчетанието, което членът на Политбюро Ян използва минимум 20 пъти в своята тирада.

Въпреки гневните възражения на американците, европейците не престават да градят мостове на Изток. Строящият се нов съветски газопровод „ Северен поток-2 “ за Германия още повече ще усили зависимостта на европейците от съветските енергийни запаси. Глобалният инфраструктурен план на Китай, прочут под наименованието „ Един пояс – веднъж “, скоро още по-силно ще обвърже китайската стопанска система с европейската, и Меркел има намерение да спомага за постигането на тази цел, когато нейната страна стане ръководител на Европейски Съюз през идната година.

„ Американците чакат, че европейците ще ги последват, само че скоро ще им стане ясно, че те не имат намерение да вършат това “, съобщи ръководителят на берлинското бюро на американската фондация „ Маршал “ Томас Клайне-Брокхоф.

Много европейци поддържат този метод. На 15 февруари бяха оповестени резултатите от социологическо изследване, извършено от изследователския център „ Пю “, които демонстрираха, че едвам 10% от французите и германците имат доверие в Тръмп и метода, по който той ръководи международните каузи. Тези, които са склонни да имат вяра на водачите на Русия и Китай Владимир Путин и Си Цзинпин, са два и даже три пъти повече.

Визитата на вицепрезидента Майк Пенс, който водеше американската делегация в Мюнхен, по никакъв метод не промени ситуацията. Пенс предизвести европейците, че те ще навредят на личната си сигурност, сключвайки договорка с Русия и Китай. Мнозина слушатели оцениха това като завоалирана опасност.

„ Ние няма да можем да защитим Запада, в случай че нашите съдружници ще зависят от Изтока “, сподели вицепрезидентът. Но дали това им харесва на Съединени американски щати, или не, тази взаимозависимост към този момент се усилва. Тъй като връзките на европейците с администрацията на Тръмп стават все по-напрегнати, те по-лесно намират другари измежду обичайните врагове на Америка. /БГНЕС
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР