През 1946 г., много преди COVID-19 да се превърне в

...
През 1946 г., много преди COVID-19 да се превърне в
Коментари Харесай

Свински вирус от 70-те години може да разкрие бъдещето на Омикрон

През 1946 година, доста преди COVID-19 да се трансформира в всекидневие за всички хора по света, ветеринарни лекари от университета Пърдю оповестяват, че нещо, нахлуващо в червата на младите свине, предизвиква диария, повръщане и загуба на тегло, което в последна сметка убива множеството от тях.

Този призрачен сън на свиневъдите се оказва ковид, наименуван вирус на трансмисивния гастроентерит (TGEV).

До ден сегашен TGEV в никакъв случай не се е пренасял върху хора и връзката му със SARS-CoV-2, който предизвиква COVID-19, е далечна. Но откакто се популяризира по света през 70-те години на предишния век, TGEV прави чудноват поврат - заболяването, която предизвиква, на процедура изчезва с появяването на вид, който е още по-преносим, само че по-малко нездравословен.

Всъщност, заразяването с него "имунизира " прасетата против истинския вирус, написа списание Science.

Съдбата на TGEV към този момент е разгадана, само че неотдавна някои откриватели се чудеха дали последният вид на COVID-19 - Омикрон, може да докара до сходен поврат на сюжета при актуалната пандемия. Все още Омикрон предизвиква прекалено много тежки болести и гибел, с цел да бъде посрещан като "спасител ".

Миналата седмица имаше по-висок всекидневен брой смъртни случаи в Съединените щати, в сравнение с при разновидността Делта в неговия пик. Но някои специалисти подозират, че заразяването с него също ще се окаже „ естествена ваксина “ против по-опасните варианти.

За разлика от имунизациите против COVID-19, ветеринарните ваксини, създадени за TGEV, са оказали прекомерно лимитирано влияние и не са съумели да компенсират големите загуби на животновъдната промишленост. Но в края на 70-те години на предишния век европейските фермери изпитват най-неочаквано облекчение - заболяването, породена от вируса, стартира да избледнява и след време изчезва.

Учените, които тогава изследват болестта, признават, че до ден сегашен не са напълно сигурни какво тъкмо се е случило.

Едно от странните феномени по това време е, че свинските котила не престават да са позитивни за TGEV при общоприети проби за антитела. Животните въобще нямали диария или останалите присъщи признаци на заболяването, само че процентът на прасетата с TGEV антитела е бил доста висок.

Учените тогава допускат, че може би някакъв различен вирус, обвързван по някакъв метод с истинския,предизвиква производството на антитела, защитавайки дребните прасенца. През 1984 година тази невиждана догадка се удостоверява с откриването на нов вид на TGEV.

Точно както Омикрон, който се насочва към бронхите и горните дихателни пътища, а не към белите дробове, както истинския SARS-CoV-2, разновидността на TGEV нападна разнообразни тъкани. Оригиналният вирус избира клетките на стомашно-чревния тракт, до момента в който "мутантът " се насочва към трахеята, бронхите и белите дробове. Затова учените го кръщават свински респираторен ковид (PRCV).

Работата по свинските коронавируси напредва постепенно през 80-те години, защото финансирането за научни проучвания е нищожно. PRCV се появява в Съединените щати през 1989 година и още веднъж пази новородените свине от TGEV. Но неговата генетична поредност се разграничава от европейския му братовчед.

Подобно на Омикрон и сравнението му с по-ранните разновидности на COVID-19, PRCV се популяризира доста по-лесно от своя предходник. Започва да се появява във ферми, в които стадата са държани на няколко километра едни от други.

Има и още един паралел сред COVID-19 и свинския респираторен вирус - спекулациите за неговия генезис. Според някои специалисти PRCV в Европа може да е еволюирал от евентуална ваксина против TGEV, което значи, че се е появил по лабораторен път посредством неведнъж прекосяване на истинския вирус в клетъчна просвета, с цел да се отслаби неговата патогенност.

Все още живият вирус във имунизацията е друг от PRCV, само че може и да е мутирал в допълнение. Така или другояче, когато PRCV се появява, той стартира да провокира лека респираторна зараза у прасетата, а стадата развиват необятно публикуван имунитет

Надеждата на учените е, че казусът с Омикрон също ще бъде подобен, само че към този момент паралелите сред него и PRCV се разминават в най-важния индикатор - разновидността на SARS-CoV-2 към момента предизвиква доста случаи на тежко заболяване при хора, които не са имунизирани или нямат натурален имунитет.

А и към момента не е ясно дали заразяването с Омикрон защищава хората от други разновидности на COVID-19, които по-често предизвикват тежко заболяване.

Някои специалисти се тормозят, че Омикрон и Делта могат да разменят генетичен материал, с цел да произведат „ рекомбинант “ с най-лошите черти и на двата вируса - високата трансмисивност на Омикрон и тежестта на Делта.

Но съществува и тъкмо противоположният, оптимистичен сюжет, който се случва с TGEV и PRCV. В последна сметка, те също се рекомбинират в нов, преобладаващ вид в Съединените щати, който се популяризира по-лесно от TGEV, не предизвиква тежко заболяване при прасетата и може в допълнение да блокира съществени, провокирани от TGEV признаци.

Ако Омикрон ваксинира безвредно хората и по сходен метод "опитомява " по-патогенните разновидности на SARS-CoV-2, това би бил най-хубавият сюжет, съгласно учените, представени от сп. Science.

Историятата при свинския вирус също не е с напълно позитивен край. През 2010 година различен ковид от същото родословие стартира да избива дребните свине. Той става прочут като вирус на епидемиологична диария при свинете (PEDV) и циркулира измежду прасетата в продължение на десетилетия, без да предизвиква доста съществени болести.

След това обаче в Китай се появява мощно вирулентен вариант, който намира път до Съединените щати през 2013 година, евентуално посредством вносни фуражи за свине.

PEDV имунизациите излизат на пазара, с цел да се борят с този гибелен вариант, само че няма огромен размер от безапелационни данни, които да потвърждават изгодата от тях. В последните години стартират да циркулират и рекомбинанти на PEDV и TGEV.

И в случай че от историята на свинските вируси има някаква поука, която би могла да се отнася и за хората, то тя е, че Омикрон или възможните по-леки разновидности след него биха могли да оказват помощ за ограничение на пандемията от COVID-19. Но те може и да не ни предпазят от идващия по-опасен вариант на ковид.
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР