Хората виждат, че инфлацията им изяжда спестяванията, и си купуват

...
Хората виждат, че инфлацията им изяжда спестяванията, и си купуват
Коментари Харесай

Експерт: Вноската по ипотечен кредит трябва да е до 30% от месечния ни доход

„ Хората виждат, че инфлацията им изяжда спестяванията, и си купуват жилища ”, счита специалистът Деян Василев.


Банките чупят върхове в отпущането на заеми, предизвестяват икономисти. През първите три месеца на 2024 година новоотпуснатите заеми са с 49% повече от отпуснатите през първото тримесечие на 2023 година На този декор, Българска народна банка предизвести за открити нарушавания при кредитни институции, само че без да показва кои са те.

„ По-голямото кредитиране се дължи на три фактора. Ниските лихви по ипотечните заеми, като България е рекордьор в международен мащаб с 2,5%. Увеличаващите се приходи на българите, увеличаващият се БВП, слагаме върхове откъм спестявания в банковия бранш с нулева рента. Това разрешава на банките да отпускат заеми на ниски лихви. Хората виждат, че инфлацията им изяжда спестяванията и вземат решение да си купуват жилища ”, разяснява зам.-председателят на Асоциацията на кредитните медиатори Деян Василев. Той добави, че цените на парцелите в София не са по-високи, в сравнение с в други страни.

„ Хората би трябвало да внимават повече от 30% от месечните им приходи да не отиват за вноски по заеми. Хубаво е да имат заделен буфер, в случай че инцидентно останат без работа, да могат да си погасяват всички вноски по заеми, без това да им въздейства ”, изясни Василев.

Експертът разяснява и решението на кабинета Данък добавена стойност за хляба и брашното да остане 0%. „ Понякога краткотрайните ограничения за нулево Данък добавена стойност усилват облагите на търговците. Редно е хората, които продават самун, да пресмятат своите облаги, по отношение на Данък добавена стойност ”, сподели Василев. Според него следенето на надценки е доста сложен развой, който може доста елементарно да бъде манипулиран.

 

Източник Нова

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР