През 1495 година 115-футовият флагмански кораб Грибшунден на крал Ханс

...
През 1495 година 115-футовият флагмански кораб Грибшунден на крал Ханс
Коментари Харесай

Риба на 5 века изплува от потънал кораб в Балтийско море

През 1495 година 115-футовият флагмански транспортен съд Грибшунден на крал Ханс потъва след пожар на палубата във водите на Балтийско море. Когато корабът вечно се озовава под водата, той е на път за визита при Стен Стуре Стария по поръчка на крал Ханс. Кралят желае Стен Стуре да поддържа претенциите му за шведския престол и по тази причина натоварва кораба с разнообразни скъпи дарове, с които да завоюва благосклонността му.

Повече от пет века по-късно потъналият транспортен съд е открит от фенове водолази край крайбрежията на Ронеби - град, намиращ се в южния завършек на днешна Швеция. Това става през 70-те години на предишния век. Едва през 2013 година руините са разпознати като известния флагмански транспортен съд на дъното на Балтийско море под 30 фута вода.

Подводните разкопки, които стартират на кораба, дават ненадейно забавни резултати. Намерени са забележителни предмети - монети с лика на крал Ханс, чаша от елша, изрязана от парче дърво, остатъци от ризница, част от арбалет и даже аркебуза. Едно от откритията обаче се оказва в действителност ненадейно за експедицията.

Става въпрос за риба есетра, открита в бъчва. Това удивително животно на 524 години е рядко изобретение, тъй като до момента към Балтийско море са намирани дребни късчета от рибата, които датират от праисторически времена, само че в никакъв случай цяла риба. Така откритието се явява крачка към по-добро схващане на същността на идеално непокътнатия образец.

От огледа на откритата есетра откривателите вършат извода, че наподобява рибата не е била част от в началото подбраните дарове на кораба. За разлика от другите бурета, намиращи се в трюма на кораба, есетрата е открита изправена и с отворен похлупак на бъчвата, което очевидно демонстрира дейности, осъществени на борда. Тази рядка риба, известна като кралска, е жестоко разсечена, с цел да се побере в бъчвата, превърната в нейна гробница.

Хората, които са се занимавали с есетрата, не са премахнали нейните щипци - костеливите плочки, които за защитавали като ризница типа 200 милиона години. Небрежното кръвопролитие допуска, че рибата е била инцидентна находка. С тялото е боравено жестоко, съгласно един от откривателите, което демонстрира, че ловците не са били осведомени с това по какъв начин се обработва тази риба, само че въпреки всичко са знаели нейното значение.

Проведените ДНК проучвания са довели до ново изненадващо изобретение - рибата е атлантическа есетра, тип, който не е следен в Балтийско море от доста дълго време. Днес единствената есетра във водите му е застрашената европейска есетра. Така че откритието се оказва биологическа изненада.

Екипът възнамерява да се върне на кораба, с цел да изследва останалите елементи от него и защото напълно дребна повърхност до момента е тествана, се чакат още доста забавни находки.

Източник: sanovnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР