Превозвачите са наши партньори и в последните разговори те поеха

...
Превозвачите са наши партньори и в последните разговори те поеха
Коментари Харесай

Шефът на АПИ приветства диалога с превозвачите

Превозвачите са наши сътрудници и в последните диалози те поеха ангажимент, че ще създадат всичко належащо от 1 март сполучливо да стартираме системата. Смятам, че този разговор и поетите задължения ни дават учредения да имаме вяра в триумфа на промяната, съобщи шефът на Агенция „ Пътна инфраструктура “ проф. Олег Асенов в изявление за БНР.

На срещата в петък с представители на транспортния отрасъл при премиера Бойко Борисов беше решено тол системата да бъде пусната в комерсиална употреба за транспортните средства над 3,5 тона от 1 март 2020 година Тя ще започва с такси, които превозвачите предложат и с понижен на половина обсег – единствено върху автомагистрали и първи клас пътища (около 3 100 км). След три месеца комерсиална употреба на тол системата, анализите дружно с превозвачите ще покажат дали с по-ниски цени и сведен обсег, приходите, които страната чака от тол такси ще бъдат същите като към този момент заложените в бюджета.

Очакват се доходи от към 40-60 млн. лева месечно от тол такси, което на годишна база прави към 450 млн. лева „ Това са към 50% от нужните средства за финансиране на пътната инфраструктура. Ако тези резултати бъдат реализирани, ще се поздравим с сполучлива първа крачка в тази промяна “, сподели проф. Асенов. 

Според него „ единствено действителната комерсиална употреба на тол системата би удостоверила или отхвърлила изказванията на превозвачите и страната за постъпленията от пътни такси. “

До влизането в действие на пътното таксуване на база на изминато разстояние – тол, камионите и рейсовете ще заплащат за използването на републиканската пътна мрежа както до момента – на база на изминато време – е-винетка. За 2019 година от близо 392 млн. лева приходи от винетки, към 270 млн. лева са от леки коли, а 122 млн. лева – от тежкия трафик. Целта на въвеждането на тол системата е да се реализира обективен модел – пътните транспортни средства, които разрушават повече, да обезпечават средства за построяването и поддържането на пътната инфраструктура, подсети проф. Асенов. Очаква се съотношението в приходите от такси да се промени.

Той изясни, че Световната банка, съветник на Агенция “Пътна инфраструктура ” по въвеждането на тол системата, е употребила международно приета и одобрена методика, с цел да предложи разновидности на размера на таксите и обсега, въз основа на публични статистически данни от докладите на транспортния отрасъл. Така да вземем за пример изходните данни от Националния статистически институт са за 64 км среднодневен местен трафик, до момента в който транспортният отрасъл твърди, че той е в границите на 400 км на ден.

На въпрос за възможни преференциални условия за българските превозвачи, на база на изминато несъмнено разстояние, проф. Асенов напомни, че европейска инструкция не разрешава страните да дискриминират превозвачите по народност. В същото време новият обсег на тол системата, от който ще отпаднат пътищата втори клас, ще обезпечи различни направления на вътрешния тежкотоварен трафик.

Електронната система за събиране на пътни такси, построена в България, ще бъде с една от най-икономичните издръжки в европейски мащаб, сподели още проф. Асенов. Около 15% от годишните приходи ще са нужни за нейното обслужване, до момента в който във Франция и Германия за това се отделят 24-26%.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР