Премиите в Агенцията по вписванията са изплатени за постигнати резултати

...
Премиите в Агенцията по вписванията са изплатени за постигнати резултати
Коментари Харесай

В Търговския регистър си раздадоха 700 000 лева бонуси

Премиите в Агенцията по вписванията са изплатени " за реализирани резултати " тъкмо за интервала, когато бизнесът понесе тежки вреди

Агенцията по вписванията си раздаде тлъсти бонуси тъкмо за интервала, когато Търговският указател се срина и нанесе тежки вреди на бизнеса, защото беше блокиран 18 дни.

През октомври са били разпределени 700 хиляди лева " спомагателни хонорари за реализирани резултати " за юли, август и септември, научихме от вестник " Сега ", който се базира на свои източници.

Пресслужбата на организацията удостовери, че чиновниците й са били поощрени, само че отхвърли да уточни каквато и да било сума. Във ведомството работят към 600 души.

По информация на " Сега " четирима софийски шефове са си разделили 20 хиляди лева Надолу по веригата разнообразни началници са получили по над 2 хиляди лева Поощрени са и шефовете на отделите, които директно са носили отговорност за блокажа на регистъра. Най-малко са получили хората, които обслужват офисите на организацията в провинцията – техните
бонуси са били под 700 лева и те са възмутени от това, тъй като са понесли персонално недоволството на бизнеса.

Решението за паричните награди се взема от шефа на съответната институция, излиза наяве от Наредбата за заплатите. В случая това е новоназначената директорка Габриела Козарева, която преди този момент ръководеше Агенцията за дребните и междинните предприятия. Следователно решението за възнагражденията за времето на неналичието на указател е нейно. " Сега " не получи формален отговор дали тя самата също се е наградила.

Отделните чиновници са били поощрени с разнообразни суми въз основа на самостоятелна оценка, излиза наяве от отговора на Агенцията по вписванията. По разпоредба спомагателни хонорари могат да се дават 4 пъти годишно, като размерът на спомагателното заплащане за реализирани резултати, което обособен чиновник може да получи за една година, не може да надвишава 80% от начислените му за същия интервал съществени заплати. Парите са от икономии от незаетите щатове и спестени пари, тъй като чиновници са употребили отпуск по болест, който се заплаща от Национален осигурителен институт.

" Сега " се опита да разбере на какво съображение са раздадени великодушните
бонуси и получи отговор, че на служителите в организацията им се поставят по принцип. Това не е по този начин - в наредбата написа, че те се дават при съответни резултати от свършена работа. При срутва на Търговския указател е явно, че става дума за огромен неуспех, а не за триумф.

Според Наредбата за заплатите на чиновниците в централната администрация спомагателното заплащане за реализирани резултати се дефинира за „ тъкмо и в период осъществяване на поставените задания “. Само че това лято ще се запомни с несвършената работа и трагичните резултати в Агенцията по вписванията. Скандалното е, че са наградени хора, които от една година са били наясно, че системата може да се срине и това проличава от претекстовете, с които година по-рано е оповестена социална поръчка за разширение на архива й.

Министърът на правораздаването Цецка Цачева избра да се дистанцира от неуместния сюжет. Пресцентърът й отговори на " Сега ", че тя не дефинира и не утвърждава погашение на суми за спомагателни хонорари нито на изпълнителния шеф, нито на управлението на Агенция по вписванията. Министърът само определял оценката на шефа и съгласувал оценката на зам.-директора. Конкретните правила и методиката за установяване на в допълнение заплащане за реализирани резултати били разказани във Вътрешните правила за заплатите на Агенцията по вписванията.

От организацията не пожелаха да ги дават на " Сега " - претекстът за отхвърли беше, че трябвало да бъдат поискани по тежката процедура по Закона за достъп до социална информация. Тя е обичана на държавната администрация, с цел да мотае публицистите с години и да крие информация, която по закон би трябвало да бъде обществена. Това е заобикаляне на закона, тъй като в него е казано, че органите във властта са длъжни да оповестяват информация от публичен интерес и да я разгласяват на интернет страниците си, без за нея да се подават заявки. За несъблюдение на това обвързване на шефовете на пресцентровете даже може да бъде налагана санкция, показва Програма " Достъп до информация ".

СЕРИАЛ

Бившата шефка на Агенцията по вписванията Виолета Николова бе наказана за заграбване и за закононарушение по работа на 3 година затвор, като присъдата е условна поради здравословното й положение. Тя беше наказана, тъй като през 2011 година си е дала
бонус от 48 000 лева с аргумента, че работила почтено и честно. Раздала и още 5000 лева на свои подчинени.
dunavmost.com.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР