Премиерът на Обединеното кралство Риши Сунак обяви, че догодина в

...
Премиерът на Обединеното кралство Риши Сунак обяви, че догодина в
Коментари Харесай

Сунак обяви допълнителен почивен ден по случай коронацията на Чарлз III

Премиерът на Обединеното кралство Риши Сунак разгласи, че следващата година в Обединеното кралство ще има формален празник по случай коронацията на крал Чарлз Трети „ като самопризнание за този исторически мотив “, предадоха международните организации.

Празничният ден ще е в понеделник, 8 май, два дни след церемонията, проведена в Уестминстърското абатство на 6 май.

Решението идва след спор измежду депутатите от торите дали да се реалокира формалният празник на 1 май или да се сътвори спомагателен, с цел да се означи мотивът. То идва и на фона на известията, че спомагателен почивен ден може да коства на стопанската система повече от 1 милиард паунда, заяви Daily Mail.

Коронацията на нов монарх е уникален миг за нашата страна, съобщи министър-председателят Риши Сунак, представен в известието. Премиерът споделя още, че се надява хората да отдадат респект на крал Чарлз Трети и да вземат участие в събитията на локално и национално ниво в цялата страна.

„ В знак на самопризнание за този исторически мотив имам удоволствието да разглася спомагателна банкова почивка за цялото Обединено кралство през идната година ", съобщи министър председателят.

Коронацията на Елизабет Втора на 2 юни 1953 година също беше маркирана в празничен ден. Неработен ден беше и 19 септември 2022 година, когато беше погребението на кралицата.

Бъкингамският замък разгласи гала, обърната към бъдещето, като в същото време резервира връзка с дългата традиция и пищността на монархията.

Според английската преса, в сходство с желанието на крал Чарлз Трети за по-пестелива монархия, коронацията ще е по-кратка и по-неразточителна от тази на майка му, поради икономическата рецесия.

Коронацията на Елизабет Втора е траяла повече от  три часа, а гостите в Уестминстърското абатство са били 8251.

Празникът по случай коронацията на Чарлз III значи, че през май бритаците ще имат три дълги уикенда през идната година, като обичайните публични празници към този момент са планувани за 1 май и 29 май.
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР