Премиерът Бойко Борисов и президентът на Косово Хашим Тачи изразиха

...
Премиерът Бойко Борисов и президентът на Косово Хашим Тачи изразиха
Коментари Харесай

Борисов в Прищина: ЕС ще гледа на региона с различни очи, ако сами решаваме проблемите си

Премиерът Бойко Борисов и президентът на Косово Хашим Тачи показаха общо мнение, че пътят на страната към Европа е единственият вероятен и той е синоним на мир и непоклатимост. На обща конференция в Прищина, където българският министър председател е на посещаване, двамата показаха, че увеличението на вложенията в района и развиване на свързваща транспортна и цифрова инфраструктура значи по-добър и заслужен живот, повече мир и вероятност.

Борисов разяснява, че за 10-те си години самостоятелност Косово е постигнало забележим прогрес и е на верен път. Той обаче акцентира нуждата от разрешаване на двустранните проблеми, преди да се приказва за действително участие в Европейския съюз. „ Когато имам срещи с водачите от района на Балканите, постоянно приканвам за съгласие, да дадем опция Европейски Съюз да знае, че ще одобри страни без проблеми, чиито политически елити могат по този начин да води народите си, че да няма война. Тогава и Европейски Съюз ще гледа на нас с разнообразни очи “, сподели Борисов. Той изрази очакване, че Прищина и Белград, Атина и Скопие ще продължат разговора между тях, с цел да открият пътя си напред към Европейски Съюз и НАТО. „ Огромна тежест носите, разгадавам на вас. Всичко останало даже не бих го нарекъл опция, тъй като опция е когато може да избираш, а предходната опция я видяхме – паравоенните формирования, даже не желая да се обръщам към този интервал, който върна всички обратно “, уточни българският министър-председател. Той още веднъж прикани егоизмът на Балканите да бъде пропуснат, тъй като, проявен даже в една страна, ще провокира прелом във всички останали.

Пътят към Европа е единственият път за Косово, съобщи президентът Тачи и благодари за приноса на България и на министър-председателя Борисов за слагането на Западните Балкани във фокуса на Българското председателство на Съвета на Европейския съюз. Той акцентира, че страната му ще продължи разговора със Сърбия и ще извърви „ същински кротичък развой в района “.

Борисов и Тачи акцентираха значимостта на Срещата на върха в София през май и сериозната политическа и техническа подготовка за нея. „ Тази тематика беше невъзможна преди година, в този момент сме в напреднал разговор “, разяснява Борисов като уточни, че незабавно може да се стартира с построяването на инфраструктурата, за която към този момент е обезпечено финансиране.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР