Прекратяването на враждебните действия между Армения и Азербайджан в Нагорни

...
Прекратяването на враждебните действия между Армения и Азербайджан в Нагорни
Коментари Харесай

Путин предвижда дългосрочно решение на конфликта в Нагорни Карабах

Прекратяването на враждебните дейности сред Армения и Азербайджан в Нагорни Карабах, където бяха ситуирани съветски войски, е " причина " за дълготрайно споразумяване на този спор, съобщи съветският президент Владимир Путин, представен от Франс прес.

" Констатираме, че тристранните съглашения последователно се извършват и сме уверени, че това основава предварителни условия за цялостно споразумяване на спора в дълготраен проект ", съобщи Путин на договаряния в Москва с водачите на Армения и Азербайджан Никол Пашинян и Илхам Алиев.

Те бяха извършени при закрити врата, като се изключи изказванията на Путин в самото начало, и продължиха съвсем четири часа, означи ТАСС.

" В момента обстановката в района е спокойна ", добави съветският президент, като съобщи, че 48 000 бежанци, избягали от боевете, към този момент са се върнали в Нагорни Карабах след влизането на съглашението в действие. Текстът, подписан на 9 ноември под егидата на Москва, постави завършек на шест седмици на конфликти сред Ереван и Баку за контрола на отделилия се район Нагорни Карабах.

Споразумението означи тежко военно проваляне на Армения, която трябваше да отстъпи част от Нагорни Карабах и обилни територии към него. Над 2000 съветски миротворци бяха ситуирани на място, с цел да подсигуряват спазването на прекратяването на огъня.

От ноември насам няколко случая сред нагорнокарабахски сили и азербайджанската войска обаче заплашиха стабилността на съглашението.

Путин акцентира, че след разполагането си съветски сапьори са обезвредили над 22 000 взривни устройства. Той добави, че Москва е доставила в района 800 тона строителни материали.

С посредничеството на Русия е осъществена и замяна на пленници и на телата на починали. Освен това сполучливо действа интернационален център за филантропично реагиране, в който се вземат решение значими въпроси за естествения живот на обитаемоте места, възобновяване на разрушена инфраструктура, отбраната на историческите, религиозни и културни монументи, акцентира Путин, представен от Българска телеграфна агенция.

" Обръщаме особено внимание на деблокирането на икономическия и търговски продан, на превоза и на отварянето на границите ", означи съветският президент.

Планинският район Нагорни Карабах, обитаем най-вече с етнически арменци, е подкрепян от Ереван. Той се отдели от Азербайджан след разпадането на Съюз на съветските социалистически републики, което докара до война през 90-те години, в която починаха 30 000 души, а стотици хиляди бяха принудени да изоставен домовете си.

При боевете от септември до ноември починаха над 6000 души по публични данни. В тях Баку се ползваше от поддръжката на Анкара, отбелязва Агенция Франс Прес.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР