Прекратяване на огъня в Източна Украйна до края на годината

...
Прекратяване на огъня в Източна Украйна до края на годината
Коментари Харесай

Договорено: Спират огъня в Донбас

Прекратяване на огъня в Източна Украйна до края на годината - за това се ангажираха водачите на Украйна, Русия, Германия и Франция на срещата на така наречен Нормандска четворка в Париж.

„ Надежден напредък на договарянията за мир “ - по този начин френският президент Еманюел Макрон заключи на заключителната конференция резултатите от четиристранната среща за украинската рецесия след тригодишно блокиране на разговора.

Страните от спора се ангажираха да прекратят огъня до края на 2019 в границите на съглашението от Минск, както гласи общата декларация.

До тази дата би трябвало да бъдат освободени пленниците от двете страни, посочи украинският президент Володимир Зеленски. „ Украйна е една “ - акцентира той, наблягайки, че няма да позволява напън политическото развиване на страната си и ще работи за цялостния надзор на нейните граници.

Зеленски заяви, че Организацията за сигурност и съдействие в Европа (ОССЕ) ще получи цялостен достъп до зоната на спора в източните украински области Донецк и Луганск.

Руският водач Владимир Путин настоя специфичният статут на Донецк и Луганск да бъде вписан в конституцията на Украйна. Той приветства решенията като „ значима стъпка напред “ и акцентира на претенции специфичен статут на Донбас.

Страните са се споразумели за евакуиране на военните формирования до март 2020, както означи немският канцлер Меркел, „ удовлетворена “ от постигнатото.

„ Поставихме си реалистични задания - реализиране на цялостно преустановяване на огъня до края на 2019 година и отдръпване на войските от още 3 пункта по линията на прикосновение до март 2020-а “, сподели тя.

Четиримата водачи се договориха да се съберат още веднъж след 4 месеца, с цел да обсъдят изискванията за осъществяване на локални избори в Източна Украйна.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР