Прекратената спорна поръчка за дигитализация на паркирането в София за

...
Прекратената спорна поръчка за дигитализация на паркирането в София за
Коментари Харесай

КЗК поиска София да подпише договора с единствения кандидат по спорната поръчка за дигитално паркиране

Прекратената противоречива поръчка за цифровизация на паркирането в София за 6 млн. лева с неразбираеми условия и един явил се претендент, обвързван със строителен предприемач в община Царево, е на път да се развие в интерес на финалиста. Въпреки че общинското сдружение Център за градска подвижност беше насила да я приключи след мощен публичен отзив, Комисията за защита на конкуренцията е решила, че това не е било законосъобразно и подрежда на сдружението да подпише контракта. е излязло ден след изборите за кмет (6 ноември). Така новата общинска администрация може да се окаже пред приключен факт.

Основният проблем на поръчката бе, че изискванията й са доста неразбираемо написани и по този начин и не се разбра какви тъкмо " нови услуги " желае ЦГМ с нея, какви остарели ще " усъвършенства " и дали в действителност костват толкоз - 5.9 млн. лева без Данък добавена стойност. Поръчката беше подложена на критика от специалисти, общински съветници, както и от хора в бизнеса, работили по сходни планове,. Впоследствие на последното съвещание на Столичния общински съвет досегашният му ръководител Георги Георгиев (сега още веднъж общински съветник) съобщи, че персонално е наредил поръчката да бъде спряна при по този начин написаното задание. С решението на Комисия за защита на конкуренцията това, наподобява, се обезсмисля.

София приключи противоречивата поръчка за " цифровизация " на паркирането за 6 млн. лева

Единственият претендент, който подаде оферта в късия период от близо месец, е обжалвал прекъсването на процедурата, с претекстове, че общинското сдружение не може да я приключи единствено с хипотезата за липса на конкуренция, а Комисия за защита на конкуренцията е решила, че той е прав. Кандидатът е обединяване сред " Уест ауто диджитъл " - сдружение с един чиновник, и " Юпасс ", свързвана с предприемача Александър Тошев, именуван още Джони Каскета - забавна фигура, добре позната и в община Царево, за който се приказва, че е " връзка " на предишния кмет Лапчев със София (.
Реклама През 2021 година " Юпасс " се яви в търга на Пловдив за образуване на паркирането в обединяване с добре известната в София. Тя се състезаваше против компанията " Тикси ", която също се класира. Търгът беше обжалван в Комисия за защита на конкуренцията от " Юпасс " и " Телелинк " и в последна сметка беше спрян.
Начело на Комисията за защита на конкуренцията е Мандатът на основният регулатор, който през годините се отличи с куп противоречиви решения, изтече още през 2021 година и промяната му (както и тази на други грулатори и комсии с изтекли мандати и злепоставен състав) кардинално е едно от незабавните и доста значими решения в предпочитания лист на ръководещите, само че към този момент месеци по този начин не идва на дневен ред.
Решението на Комисия за защита на конкуренцията
В решението си Комисия за защита на конкуренцията споделя, че Центърът за градска подвижност е знаел от по-рано, че е подадена единствено една оферта, както и че се е позовал на хипотезата за липса на конкуренция, без да е изложил в детайли претекстове за прекратяването.
Реклама
" Както вярно е показал жалбоподателят, в съответния случай възложителят е имал три вероятни разновидността на законосъобразно държание: (...) да дефинира спомагателен период в процедурата, когато в в началото избрания период няма постъпили заявки или предложения или е получено единствено едно заявление или оферта; да прегледа постъпилата оферта и при положение, че същата дава отговор на условията, да дефинира подалия я участник за реализатор на поръчката или да приключи процедурата (...) с стимулирано решение. От по този начин изложените в решението претекстове не излиза наяве заради какви аргументи възложителят не се е възползвал първо от опциите ", написа в мнението на комисията. Така тя взема решение, че ЦГМ би трябвало да анулира решението за преустановяване и да продължи процедурата " от последното законосъобразно деяние, а точно - продължение на възлагателните дейности, според закона и напътствията, дадени в претекстовете на актуалното решение ".

По принцип решението може да се апелира от Центъра за градска подвижност в двуседмичен период или до 20 ноевмри, само че това зависи напълно от волята на сдружението. Предвид че решението е взето ден след вота на 5 ноември, а новите управници на София занапред ще встъпват в служба, е под въпрос по какъв начин тъкмо ще се развият нещата.
За " добре пристигнал " на новия кмет
Васил Терзиев, както и съветниците му в новия СОС Симеон Ставрев и Бойко Димитров, разкритикуваха поръчката още при стартирането ѝ през септември. Едни от нередностите, които те избориха, бяха, че като цяло не излиза наяве какво се желае, както и че условията са доста характерни и даже огромна IT компания с опит няма по какъв начин да ги извърши.
Обществената поръчка е извънредно неразбираемо написана и че изобщо не е ясно дали има смисъл от услугите, които е планувано изпълнителят да извърши. Симеон Ставрев
Общински консултант, „ Демократична България “ (ПП-ДБ-СС)

По принцип в този момент СОС, като принципал на общинското сдружение, може да подреди да не се продължава със противоречивата поръчка, само че това изисква време, евентуално по-дълго от две седмици, колкото е срокът за обжалване в съда. Новият кмет и общинските съветници поставят клетва в понеделник (13 ноевмри) и не е ясно по кое време изобщо ще бъде идващото съвещание, нормално с честота от две седмици.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР