Преходът от политическото поколение на закъснелите комсомолци Деница Сачева, Томислав

...
Преходът от политическото поколение на закъснелите комсомолци Деница Сачева, Томислав
Коментари Харесай

Не уволнявайте просто Наско! Извикайте Вежди да го набие

Преходът от политическото потомство на закъснелите комсомолци Деница Сачева, Томислав Дончев и Тома Биков към безглутеновите градски хипстъри Кирил Петков, Атанас Атанасов и Лена Бориславова е неповторимо предизвикателство за българското общество. Никой обаче не е споделил, че той би трябвало да се извърши ненасилствено. В кабинета, още овонян на евтиния тютюн и ерзац водка на Вежди Рашидов и Боил Банов, през днешния ден имаме персона от нов вид, предавител на артистичния синтез и... синтетичните субстанции. Не е ли пристигнал моментът да съберем на едно място двете поколения?

Историческата последователност в публичното развиване е главен въпрос в ерата на глобализацията и може да бъде проследена още до съчиненията на екзистенциалиста-антисемит Мартин Хайдегер. Немският мъдрец написа за „ особени точки на исторически избор “, които дефинират ориста на другите клонове от обществения бранш. Мисля, че замечтаното тревоманско клипче на министър ПростоНаско е тъкмо подобен момент в развиването на родната просвета.

Ей, не случиха министрите ни на просвета, но и културата не може и не може да случи на министри. От чалмосаната правешка принцеса Людмила, през баба Елка Константинова, да е жива и здрава, създателя на царствени химни Божидар Абрашев, полуграмотния Стефан Данаилов, та до хвърляча на вмирисани риби Велислав Минеков, всичко ни водеше към съдбовния петък с веещия се в следобедния бриз перчем на Атанас Атанасов.

А какъв брой елементарно можеше всичко това да се избегне, в случай че имаше здрава доза последователност на поколенията. Вместо гилдията и ущипаните културтрегери да пищят за уволняване и линч на министър Наско гол във фонтана на Народния спектакъл, трябваше просто да извикаме Вежди Рашидов, с цел да го понабие и да обезпечи по този метод институционалното унаследяване.

И видният ваятел обича да раздава крошета с татуираните си с котвички ръчища, и Атанасов, като го виждам, няма нищо срещу някой да го подхване малко по-грубичко. По този метод посредством пряк контакт, вместо посредством чиновническа полупропускливост, щеше да се извърши продан на хрумвания и практики, скъп освен за министерството на културата, а за цялата ни политическа класа.

Когато недораслият ти наследник се прибере напушен, не предприемаш против него административно гонене, а или го започваш с каиша, или викаш някой по-старши член на родословието с по-гъсти мустаци, да му набие малко здрав български (или българо-турски, все тая) здрав разсъдък. Намираме се в обстановка, която не е за изпускане. Ако преди време Емма Москова беше праснала една чантичка в главата на Нина Чилова, нямаше да стават обърквания сред Панчо Владигеров и Златю Бояджиев.

Неумението да се възприемат културата и наследствата като запас, който изисква ръководство, както и приемствените политики като управленчески инструмент, има отзив освен в коридорите на отрасловото министерство, а и в икономическата, обществената и политическата сфера, или иначе казано - отразяват се върху метода ни на живот. Да изкореним тази порочна процедура със хубавичко десница на Веждичката!
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР