Преходът е тук, възможностите са тук. Зеленият преход малко или

...
Преходът е тук, възможностите са тук. Зеленият преход малко или
Коментари Харесай

Събитието „Преход на възможностите – Стара Загора“ ще даде конкретни отговори

Преходът е тук, опциите са тук. Зеленият преход малко или доста към този момент е почнал, колкото и сега да се приказва, че е нелепост и така нататък Дори и в чисто персонален проект доста огромна част от хората го вършат, санирайки личните си жилища – това е част от прехода като цяло.

Това разяснява пред Economic.bg доктор Румяна Грозева, изпълнителен шеф на Агенцията за районно икономическо развиване – Стара Загора (АРИР) във връзка събитието „ Преход на опциите “, което „ Бранд Медия България “ провежда взаимно с АРИР в Стара Загора на 29 февруари.
Кой, за какво, по какъв начин?
За събитието Агенцията е подготвила доста ясни и съответни пояснения – по какъв начин ще се извършват Териториалните проекти, за които „ говорихме, карахме се, задрасквахме ги, хвърляхме ги, отричахме ги, чакахме ги “.

Много ясно ще кажем кое е първо, кое е второ, кое е трето, за кого е, в какъв интервал, за какъв брой пари – хората би трябвало да чуят уговорките на институциите, които имат отговорност нещата да се случат “, добави Грозева.

И тъй като неизбежно става въпрос за работни места, за вложения в човешки капитал, а освен в ново съоръжение, обсегът на панелистите е уголемен и са поканени представители на Европейската комисия, които да приказват за уменията и това какво Комисията финансира в това отношение.

Ще приказваме за съответни неща, ще приказваме за образци, за към този момент изпълнени сполучливо планове по политиката на доближаване, или още кохезионната политика на Европейски Съюз, а Териториалните проекти като идея са част от тази политика и механизмът на осъществяване ще бъде подобен “, сподели още тя.

Целта на събитието е не просто да се случи следващото говорене от страна на институциите, а да се чуе гласът на хората с опит, на бизнеса с опит.

Информацията, която ще се чуе, е действителна и жива. Който желае да показа опит, да бъде в действителност „ в час “, т.е. да не изостава, е добре да пристигна и да чуе, да попита, даже в случай че желае да изрази противоречие или терзание, или каквото си реши “.

Накрая събитието „ Преход на опциите “ ще приключи с едно от най-важните на практика неща – работилницата за планове.

Това е черешката на торатата от практическа позиция – нашата концепция е да бъдем на практика насочени, с доста ясни пояснения към хората – по какъв начин, какво, по кое време, кой, за какво? “.

Според специалиста хората към момента се затрудняват да намерят информация къде, какво, по какъв начин се финансира, от кое място да стартират и по този начин нататък.
Възможности има
Преходът е тук и опциите ги има. „ Разбира се, има и спекулации, в това число на едно от-големите събития напълно съзнателно беше предаден апелът към всички – със сравнението какво се е случило с АЕЦ „ Козлодуй “ и с АЕЦ „ Белене “ и така нататък “

По думите ѝ недалновидни политически решения постоянно са плашещи и най-големите стопански системи не са застраховани от тях.

Ако би трябвало да се върнем към образците, където страната задлъжня в действителност доста, в случай че би трябвало да се върнем към един преход, който стартира 90-та година с не изключително огромна подготовка, сега имаме голямата разлика, че това е международно придвижване, международна наклонност “.

Грозева разясни, че в тази ситуация не приказваме за една част страни, съсредоточени в централната и източната част на Европа, които занапред търсят преориентиране, нови политически доктрини, нов тип стопански връзки.

„ Тук приказваме за една доста ясно осъзната цел на международно равнище, при водещите стопански системи. В никакъв случай нито България, нито районите ѝ са сами в този преход “.

„ Имаме финансиране, обезпечено освен от обществени институции, освен от безплатна помощ или банкови заеми. Имаме огромно финансиране от страна на частния бранш. Бизнесът действително този зелен преход го прави от няколко години, изграждайки лични фотоволтаични централи, ставайки самостоятелен от високите цени на силата на борсовия сегмент “Ден напред “, т.е. нещата към този момент се случват “, споделя Грозева.

Възможностите към този момент са доста, въпросът е ще се отърсим ли от това „ джафкане “ на извънредно махленско равнище или ще яхнем вълната и ще бъдем измежду водещите райони и страни, които напредват с технологиите, а не които ги следват – това е голямата разлика. “

Съфинансирано от Европейския съюз. Изразените възгледи и отзиви обаче принадлежат напълно на техния(ите) автор(и) и не отразяват безусловно възгледите и мненията на Европейския съюз или на Европейската комисия. За тях не носи отговорност нито Европейският съюз, нито Европейската комисия.

Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР