Малките и средни предприятия (МСП) имат нужда от повече информация

...
Малките и средни предприятия (МСП) имат нужда от повече информация
Коментари Харесай

Малките и средни предприятия не бива да изостават в зеления преход

Малките и междинни предприятия (МСП) имат потребност от повече информация и информираност за опциите, които могат да получат от финансовите принадлежности по Зелената договорка. Енергийната рецесия не съумява да засегне тези бизнеси, които към този момент са приложили и усвоили зелени решения. Други обаче, които са изостанали в този развой, е трябвало да усилят цените на главните артикули и услуги, с цел да продължат напред. Част от тях обаче към този момент са подготвени да стартират да работят и да усвоят зелената вълна.

Трябва да бъдат отстранени бариерите пред тях, с цел да работят “, разяснява Дуйгу Кутлуай, деятел, част от организация Beyond Fossil Fuels, по време на уебинара " Разширяване на опциите ", проведен от „ Бранд Медия България “.

Тя описа за изследване, насочено към устойчивостта на МСП в 6 страни и по какъв начин са се справили с енергийната рецесия. Основният извод е, че рецесията е направила дребните и междинните предприятия по-малко рентабилни. Почти две трети (65%) от МСП споделят, че високите разноски за сила са навредили на облагите и са ги принудили да усилят цените на стоките и услугите. Според интервюираните зависимостта на страната им от изкопаеми горива стои зад повишението на цените на силата.

Малките и междинните предприятия имат вяра, че повече слънчева и вятърна сила ще помогне за устойчивостта им. Най-предпочитаната мярка за поддръжка измежду МСП са стратегиите за подкрепяне на бизнеса да генерира лична сила с възобновими източници.

Малките и междинните предприятия към този момент работят върху решения, с цел да се предпазят, като три от четири компании са подготвени да подхващат дейности. Този брой може да бъде повишен в допълнение, като над три четвърти (75%) споделят, че могат да подхващат дейности, в случай че разполагат с подобаващи условия. Едно от осем МСП (12%) към този момент е конфигурирало слънчеви панели или обмисля да ги конфигурира, а други 20% споделят, че биха го създали, когато имат достъп до подкрепено финансиране.

Липсата на поддръжка, съчетана с административни бариери, пречи на способността на МСП да си възвърнат маржовете, да понижат режийните разноски и да запазят работни места. Подпомагането на МСП през енергийния преход освен ще обезпечи по този начин нужната декарбонизация, само че ще сътвори дълготрайна финансова и икономическа резистентност и ще увеличи тяхната конкурентоспособност.

Дуйгу Кутлуай е на мнение, че МПС са най-голяма част в стопанските системи, само че са доста разнородни и нямат благоприятни условия за лобиране, каквито имат огромните компании за това къде да отиват средствата, свързани с енергийния преход. Според нея такива бизнеси имат потребност от поддръжка в тази посока.

Трябва да се подкрепи административния потенциал в фирмите, да се даде техническа помощ, с цел да може да аплайват за средства “, разяснява тя.

По думите й месните бизнеси би трябвало да си сътрудничат с общностите, тъй че да се построи взаимно доверие.

Генади Кондарев, старши помощник за района на Централна и Източна Европа към E3G е на мнение, че МСП съумяват да внедрят енергийно-ефективни решения без огромна помощ. Големият проблем е, че статистиката не регистрира тези, които построяват подобен потенциал. Според него би трябвало да се заложи на непоклатимост на политиките, помощ за МПС и жителите, тъй че да им се даде съответна информация за опциите за кандидатстване в другите финансови принадлежности.
Другите браншове
В полемиката присъединяване взе и Кристина Лазарова, изпълнителен шеф на EGGS Ltd -консултантска компания в региона на околната среда. Според нея главното предизвикателство пред енергийната промяна е сполучливото използване на промените, с които обаче страната ни закъснява извънредно.

Общественото приемане на икономическата и обществена промяна, умните и новаторски решения, както и директното присъединяване на жителите в прехода, са главните детайли, които могат да доведат до напредък на стопанската система и резистентност.

Преходът изисква сложни ограничения, вложения на високо равнище и дейна обществена политика, а това го нямаме “, разяснява тя.

Тя е на мнение, че фокус би трябвало да се сложи и върху прехода в другите браншове – земеделие, превоз и други

В уебинара се включи и прокуристът и притежател на консултантската компания „ ЕкоГлоуб “ адв. Биляна Тончева, която постоянно детайлно коментира какви са опциите пред българския бизнес – дребен и огромен – които разкриват европейските стратегии. По думите ѝ новите компании желаят с обществено финансиране да се концентрират върху софтуерната рационализация. 

Тя акцентира на това, че европрограмите би трябвало да се предвидими, фирмите да имат време да се приготвят, както и жителите.

Съфинансирано от Европейския съюз. Изразените възгледи и отзиви обаче принадлежат напълно на техния(ите) автор(и) и не отразяват безусловно възгледите и мненията на Европейския съюз или на Европейската комисия. За тях не носи отговорност нито Европейският съюз, нито Европейската комисия.

Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР