Преговорите на ООН за климата приключиха с твърде малко ангажименти

...
Преговорите на ООН за климата приключиха с твърде малко ангажименти
Коментари Харесай

Преговорите на ООН за климата: Търде малко ангажименти и пропусната възможност

" Преговорите на Организация на обединените нации за климата завършиха с прекомерно малко задължения и пропусната опция ", е заглавието на в. " Ню Йорк таймс ", съобщи Българска телеграфна агенция.

Вчера конференцията на Организация на обединените нации за климата завърши по метод, който бе необятно неодобрен като един от най-лошите резултати на договаряния за климата от четвърт век, като Съединени американски щати и други огромни замърсители блокираха дори приемането на необвързваща резолюция, която щеше да насърчи страните да си слагат по-амбициозни цели за редуциране на парникови газове следващата година, написа изданието.

Тъй като Съединени американски щати се отдръпват от Парижкото съглашение за климата, това беше последният късмет, най-малко за известно време, за американските делегати да са на масата за договаряния на годишния конгрес, а може би и преломен миг в световните климатични договаряния, като се има поради какво въздействие, за положително или зло, от дълго време упражнява Вашингтон в тези разисквания, написа вестникът.

Администрацията на Тръмп употребява тази среща, с цел да отхвърли редица оферти, в това число това за механизъм за обезщетяване на разрастващи се страни за понесени загуби от тежки стихии, суши, покачвания на морското ниво и други последствия от световното стопляне.

Ежегодните договаряния, които тази година се състояха в Мадрид, извадиха на показ огромното разминаване сред това, което съгласно учените би трябвало да направи светът и това, което най-могъщите международни водачи са склонни въобще да разискват, а камо ли да създадат, отбелязва " Ню Йорк таймс ".

" Преговорите на Организация на обединените нации за климата приключиха с неприятни усеща, прекомерно малко резултати и нови подозрения за световното единение ", е заглавието на в. " Вашингтон пост ".

Вчера в Мадрид международните климатични договаряния завършиха с упреци, обвинявания в неуспех и нови подозрения за груповата решителност на интернационалната общественост да забави стоплянето на планетата, и то в миг, когато учените споделят, че на хората остава напълно малко време да избегнат праволинейно влошаващите се климатични бедствия, написа изданието.

Преговарящите не съумяха да реализират главните си цели, основната от които беше да убедят страните с най-високи нива на излъчвания парникови газове да се ангажират да се борят по-интензивно с климатичните промени от следващата година.

Делегати от близо 200 страни спориха повече от 40 часа оттатък планувания завършек на срещата, трансформирайки я в една от най-дългите в 25-годишната история на тези конгреси. Тя бе придружена от всеобщи демонстрации и прочувствени молби от млади деятели, някои от които проведоха митинги в конферентната зала и упрекнаха международните водачи, че подценяват най-значимото предизвикателство, пред което е изправено човечеството, отбелязва " Вашингтон пост ".

Две седмици договаряния завършиха през вчерашния ден с публично самопризнание, че е нужно да се запълни разминаването сред заложените в Парижкото съглашение от 2015 година цели за нива на парникови излъчвания и препоръките на научната общественост, която споделя, че са нужни доста по-значителни съкращения, написа в. " Гардиън ".

Сегашните цели биха основали условия за повишаване на международната температура с 3 градуса, което съгласно учените ще опустоши крайбрежните градове и ще унищожи земеделието в обширни региони по света, написа английският вестник.

Мудното движение и слабите упоритости на договарянията бяха в ослепителен контрастност с молбите на деятелите, които проведоха шествие от 500 000 души по улиците на Мадрид. Шведската екоактивистка Грета Тунберг съобщи, че миналата година на митинги не е постигнала нищо, защото страните все по този начин не подхващат нужните ограничения, отбелязва " Гардиън ".

Германският в. " Франкфуртер алгемайне цайтунг " написа, че към момента има потребност от срещи на върха на Организация на обединените нации за климата. В публицистична публикация вестникът показва подозрение, че битката против климатичните промени би се водила по-ефикасно от всяка страна поотделно.

Ако е належащо, ще се подхващат ограничения, може би даже с решение на болшинството от страните в Съвета за сигурност на Организация на обединените нации, със силово принуждаване на несъгласните страни, написа вестникът, представен от ДПА.

Друг немски вестник - " Велт " пък счита, че би трябвало да се постави завършек на гигантските срещи на върха на Организация на обединените нации с десетки хиляди участници и че районните начинания за битка с климатичните промени са по-ефикасни.

Тези срещи на върха на Организация на обединените нации в най-хубавия случай са непотребни, а в най-лошия са контрапродуктивни, тъй като пораждат лъжливи очаквания и по тази причина би трябвало да бъдат прекъснати, написа вестникът в публицистична публикация, представена от ДПА. /БТА
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР