Предстоящите парламентарни избори не правят изключение и предишните и сега

...
Предстоящите парламентарни избори не правят изключение и предишните и сега
Коментари Харесай

ЦИК установи кандидат депутати с регистрация в 4 различни листи

Предстоящите парламентарни избори не вършат изключение и предходните и в този момент бяха открити претенденти, които се пробват да усилят възможностите си като се записват допълнително от две листи, заяви .

Лоша процедура

По принцип разрешава на всеки кандидат за Народното събрание да се състезава в най-вече два изборни региона. Тази процедура постоянно бива подложена на критика, защото се употребява от политическите сили, с цел да си обезпечат непочтено преимущество. Първо, партиите и обединенията разполагат най-важните си претенденти в два региона, с цел да бъде несъмнено, че тъкмо те ще влязат в Народното събрание. Второ, известни претенденти се разполагат в даден регион, с цел да привлекат повече гласоподаватели, след което се отхвърлят от извоюваното място и по този начин облагодетелстват идващите в листата – които евентуално щяха да завоюват по-малко гласове без известния си съпартиец.

Безцеремонно

Подобни трикове се разрешават от закона. Някои обаче напълно безогледно си разрешават да се кандидатират допълнително от два региона. Такъв е казусът да вземем за пример с Милка Кирилова Петрова, която е издигната от партията „ Русофили за възобновление на отечеството ” в цели четири региона – Велико Търново, Враца, Габрово и 24-и регион – София. Във всички посочени места Петрова е била записана от локалните районни изборни комисии. При съпоставката на листите в обаче казусът е заловен.

Какво споделя законът

Работата е там, че в такива случаи единственото, което комисарите могат да създадат, е да разгласят за недействителни две от листите, с които претендентът взе участие. Според закона действителни са първите две по време регистрации – в тази ситуация Велико Търново и Габрово. Това значи, че Петрова умерено ще се яви на избори – няма да има никакви наказания нито за нея, нито за партията, която я поддържа. Просто Изборният кодекс не планува такива, а законотворците по този начин и до момента не са адресирали казуса.
 От Луна през Йоло Денев та до Румен Радев - всички вземат държавни пари за медии От Луна през Йоло Денев та до Румен Радев - всички вземат държавни пари за медии
Предизборната акция ще се заплаща освен от участниците във вота " 2 в 1 ", само че и от данъкоплатците. Това е по този начин, защото партиите, коа...

Всъщност, по метода, по който е написан законовият текст, той даже не третира сходни случаи като нарушаване. В наредбата просто се дефинира кои са действителните и кои са недействителните регистрации, и толкоз. Даже се планува същият метод, в случай че претендентът е бил повдигнат от повече от една партия, коалиция или предприемчив комитет.

Има и други случаи

От са разкрили четирима други претенденти в същото състояние. Само че те са се записали в по три листи.

Става въпрос за Лиляна Петрова Калчева, издигната от партия „ Правото ” в Благоевград, 23-и регион – София и 24-и регион – София; Андрей Маринов Маринов от „ Национално обединяване на десницата ”, номиниран във Велико Търново, 23-и регион – София и 24-и регион – София; Деян Валентинов Митев от партия „ Воля ” на Веселин Марешки, който е регистриран във Враца, Монтана и Плевен; Християна Живкова Иванова от коалиция „ Патриотичен фронт ”, в основата на която стои НФСБ на Валери Симеонов, която е желала да се състезава по едно и също време в Добрич, Силистра и 25-и регион – София.

И четиримата бяха лишени от по една регистрация, само че отиват на изборите с останалите две.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР