Предстоящ проектозакон в Турция повишава страховете, че президентът Реджеп Тайип

...
Предстоящ проектозакон в Турция повишава страховете, че президентът Реджеп Тайип
Коментари Харесай

Ердоган ли е новото извънредно положение за Турция?

Предстоящ проектозакон в Турция покачва страховете, че президентът Реджеп Тайип Ердоган ще усили още повече своята хватка върху страната, откакто новата политическа система към този момент уголемява извънредно властта му, написа израелското електронно издание The Jerusalem Post, представено от организация " Фокус ".

Новият проектозакон ще разреши на турския президент да постанова ограничавания върху обществените демонстрации, да задържа обвинени за избрани закононарушения до 12 дни, да лимитира кой може да влиза в избрани райони на страната и да отстранява държавни чиновници за до три години.
Проектозаконът беше препоръчан единствено часове, преди двугодишното изключително състояние в Турция, което позволяваше на Ердоган да ръководи посредством декрети, да изтече в среднощ на 18 юли.
„ Ако тези пълномощия (предоставени от бъдещия закон - бел. ред.) бъдат трансферирани на него, анулацията на изключителното състояние ще бъде просто козметична мярка “, съобщи Андрю Гарднър от „ Амнести Интернешънъл “ в отговор на държавната самодейност.
Новата президентска система дава на Ердоган властта да издава декрети в отсъствието на оповестено изключително състояние, макар че държавното управление твърди, че сходни диктати ще бъдат по-ограничени в обсега си. Турският водач има и по-широк механизъм за уволнение и назначение на съдии, както и за разформироване на Народното събрание, което би провокирало избори .
Докато Ердоган усилва своята власт, цивилен организации и техните членове се смятат от доста хора за дребното останали източници, способни да се трансфорат в спънка на тоталния му надзор над страната.
Една от най-видните групи измежду тях е тази на женското придвижване. През март хиляди деятели се събраха на главната пешеходна улица в централен Истанбул, с цел да отбележат интернационалния ден на дамата, което беше необичаен образец за митинг, който не беше пресечен от полицията или охулен от турското право.
В друга спънка за цялостното овластяване на Ердоган може да се трансформира икономическата застоялост. „ Човек може да си показа обстановка, в която пазарите принуждават Ердоган да предприеме политика, която не желае да подхваща “, съобщи Хауърд Айзеншад, професор по история на Близкия изток от университета „ Сейнт Лорънс “ в Кантон, Ню Йорк.
По време на президентските и парламентарни избори през юни, Ердоган даде обещание да усили контрола си върху паричната политика на Анкара, предизвиквайки терзания за независимостта на Централната банка на Турция. След преизбирането му, Ердоган издаде указ, обявявайки че президентът ще назначи шеф на централната банка, негови заместници и членове на комисията.
Опасенията за ситуацията на стопанската система се увеличаха през този месец, откакто Ердоган назначи своя шурей за финансов министър, ход който докара до спад на турската лира, която потъна с над 20 % единствено през тази година .
Друга горещо обсъждана политика е обвързвана с лихвените проценти, които вложителите имат вяра, че би трябвало да бъдат нараснали. Въпреки това Ердоган неколкократно разгласи по време на предизборната си акция, че страната би трябвало да поддържа ниски лихвени проценти.
Професор Айзенщад означи, че влошаващата стопанска система може да принуди турския президент да усъвършенства връзките си със Запада в опит да увеличи доверието на пазарите. „ Турция, в своята същина, към момента е пазарна страна. Тя има потребност от задгранични директни вложения “, разясни още той.
И по този начин: The Jerusalem Post пита: Президентът Реджеп Ердоган ли е новото изключително състояние?
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР