Представителите на поколението Z са увеличили богатството си много по-бързо

...
Представителите на поколението Z са увеличили богатството си много по-бързо
Коментари Харесай

Gen Z забогатяват по-бързо от всички други поколения за последните 4 години

Представителите на поколението Z са нараснали благосъстоянието си доста по-бързо от по-възрастните генерации американци за последните 5 години, демонстрират резултатите от ново изследване.

Общото благосъстояние на жителите в Съединени американски щати под 40 години е повишено с 80% до 9,5 трилиона $ сред първото тримесечие на 2019 година и третото тримесечие на 2023 година, сочи изследване на Федералния запас в Ню Йорк.

Увеличението на благосъстоянието надалеч изпреварва това на по-възрастните генерации. За същия интервал благосъстоянието на американците на възраст сред 40 и 54 години се е нараснало единствено с 10%, а на тези над 55 години - с 30%, отбелязва CNBC.

Според изследването най-големият мотор на нарастването на благосъстоянието на младото потомство са акциите. При американците под 40 години цената на финансовите им активи се е нараснала с 50% от 2019 година насам, до момента в който при тези над 55 години нарастването е едвам 20%.

По-младите генерации са получили по-големи финансови тласъци по време на пандемията и са употребявали средствата частично за закупуване на акции.

При лицата под 40 години корпоративните акции и общи фондове съставляват 25% от финансовите им активи към третото тримесечие на 2023 година - спрямо 18% през 2019 година, което е най-бързият растеж от всички възрастови групи.

" Делът на портфейла от акции на групата под 40 години се усили доста повече, в сравнение с при по-възрастните ", се споделя още в изследването.

" Повишената експозиция към акции - най-бързо растящият клас финансови активи през интервала, разреши на по-младите да отбележат по-висок растеж както на финансовите активи, по този начин и на общото благосъстояние.

Промяната в състава на портфейла в посока към акции евентуално отразява обстоятелството, че по-младите, които са по-далеч от пенсиониране, могат да си разрешат да влагат в рискови активи с по-висок % от по-възрастните. "

Разбира се, хората под 40 години остават най-бедните от поколенията.

Тяхното общо благосъстояние от 9,5 трилиона $ е дребна част от това на хората от 40 до 55 години, което възлиза на 29 трилиона $. Богатството на над 55-годишните е 104 трилиона $. Тази разлика значително се дължи на виталния цикъл, при който всяко потомство натрупва благосъстояние с напредването на възрастта.

Въпреки данните за финансовото положение на младите, пазарът на недвижими парцели остава недосегаем за доста купувачи от милениалите и поколението Z, заради което акциите се трансфораха в най-важния фактор за основаване на благосъстояние.

Тъй като все още фондовият пазар се намира покрай рекордно високи стойности, разликата в благосъстоянието на по-младите и по-възрастните може да продължи да понижава, считат специалисти.

" Установяваме, че по-бързото повишаване на благосъстоянието измежду по-младите е довело до лимитирано понижаване на разликите в благосъстоянието на възрастова основа през последните 4 години ", допълват създателите на изследването.
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР