Представители на Община Казанлък участват на Конференция на партньорството Култура

...
Представители на Община Казанлък участват на Конференция на партньорството Култура
Коментари Харесай

Община Казанлък представя в Рим Концепция за развитие на устойчив туризъм

Представители на Община Казанлък вземат участие на Конференция на партньорството „ Култура и културно завещание “ по стратегия „ Градски дневен ред “ към Европейския съюз, която се организира в понеделник и вторник тази седмица в Рим.

Пред профилираната публика бе показана Концепция за развиване на резистентен туризъм в Община Казанлък за интервала 2022- 2027 година.

Община Казанлък е деен участник по програмата „ Градски дневен ред “ към Европейски Съюз в партньорството „ Култура и културно завещание “ и по-конкретно - по тематика „ Интегрирани подходи към дисонантното завещание “. На интернационалната конференция създателят и шеф на Фондация „ Бузлуджа “ арх.Дора Петкова показа заложените ограничения по отношение на опазването и социализацията на монумента на връх Бузлуджа. На интернационалния конгрес паметникът бе обсъждан като значим запас за отделяне на Община Казанлък като водеща дестинация за културен туризъм. Атрактивният исторически паметник е ослепителен образец за  „ дисонантно завещание “ - завалено културно-историческо завещание. Противоречивото завещание е разпознато на европейско равнище като значим запас за устойчивото развиване на градовете. Проектът  за запазване на паметника Бузлуджа бе в  основата за съставяне на интернационалната експертна работна група.

Казанлък е четвъртата българска община, която стана сътрудник на Градски дневен ред преди две години, единствена за страната представител в областта на културното завещание. Градският конгрес (Urban agenda) е главен инструмент на Европейския съюз за бъдещото развиване на европейските градове като основен мотор на растежа във всички сфери на живота. Целта на всички участници е създаването и използването на съответни дейности за сполучливо справяне с провокациите на градовете и допринасянето им за резистентен напредък. Като част от тези дейности, Община Казанлък създаде Концепция за развиване на резистентен туризъм, която да способства за запазване и развиване на дългогодишната културна, естествена среда и концептуално и пространствено да се свържат значими обекти на естественото и културно завещание и туристическите дестинации в Казанлък и района. От Община Казанлък бяха разказани задачата и задачите на Концпецията за развиване на резистентен туризъм.

Целта на Концепцията за развиване на резистентен туризъм в Община Казанлък за идващите пет години е да обезпечи устойчива конкурентоспособност на община Казанлък като туристическа дестинация, отчитайки ресурсите на региона, упованията и желанията на всички заинтригувани страни и всички условия за основаване на реалистично и вярно позициониране на община Казанлък.

Концепцията има за задача да подчертава върху по-рационалното потребление на естествените, културните, историческите и географски запаси на община Казанлък. Концепцията за развиване на резистентен туризъм в община Казанлък предлага набор от ограничения в региона на планирането, вложенията, вътрешния туризъм, даването на услуги, възстановяване на инфраструктурата и превоза, професионалната подготовка и подготовка на личния състав в бранш туризъм, диверсификация на туристическия артикул, възобновяване и поддръжка на съществуващите туристически зони и възстановяване образа на дестинацията като цяло.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР