Представете спомените си - като картини преминаващи в съзнанието, с

...
Представете спомените си - като картини преминаващи в съзнанието, с
Коментари Харесай

Антиутопия на 2040-те: Как хакери ще могат да променят спомените ни?

Представете спомените си - като картини преминаващи в съзнанието, с страстите, които носят, с детайлите, които разкриват. Добри и неприятни.

Сега си представете една антиутопична версия в едно нетолкова далечно бъдеще, в която хакери отвличат тези мемоари и заплашват да ги изтрият, в случай че не платите откуп.

Може да звучи пресилено, само че този сюжет може да се окаже по-близо, в сравнение с мислим, разяснява Би Би Си.

Напредъкът в региона на невротехнологията ни приближава до съхраняването и подобряването на нашите мемоари и след няколко десетилетия бихме могли също по този начин да ги манипулираме, декодираме и пренапишем.

Технологиите, които евентуално ще поддържат тези планове, са мозъчни импланти, които бързо се трансформират в общ инструмент за неврохирурзите.

Те разрешават дълбока мозъчна стимулация за лекуване на необятен набор от болести - двигателни разстройства, Паркинсон, обсесивно-компулсивно разстройство, меланхолия, деменция.

Имплантите даже демонстрират капацитет за надзор на диабета и справяне със затлъстяването.

Въпреки че създаването на имплантите към момента е в ранен етап, откривателите изследват по какъв начин посредством тях могат да се лекуват нарушавания на паметта, като тези, породени от травматични събития.

" Изобщо няма да се изненадам, в случай че в идващите 10 години на пазара свободно се продават мозъчни импланти ", разяснява Лори Пикрофт, откривател в катедрата по хирургични науки в Оксфордския университет.

След 20 години технологията може да се развие задоволително, с цел да разреши улавянето на сигналите, които построяват нашите мемоари, да разреши тяхното подтикваме и запазване в мозъка.

До средата на века може да имаме още по-широк надзор, с опция за манипулиране на мемоари.

Но, в случай че " контролът на мемоари " попадне в неправилни ръце, то следствията може да са тежки и рискови, показва Пикрофт.

Представете си, че хакер успее да проникне в невростимулатора на пациент с болест на Паркинсон и нанесе корекции в настройките. Това ще повлияе на мислите и държанието на пациента и би могло да провокира даже краткотрайна парализа.

Най-тъмната страна в развиването на имплантите са евентуалните закани от хакери - за заличаване или пренаписване на нечии мемоари. Може да се стигне до изнудване за пари.

Ако учените сполучливо декодират невронните сигнали на нашите мемоари, тогава сюжетите може да бъдат безкрайни. А какво би се случило, в случай че хакерите влязат в сърварите на лечебните заведения?

В един опит през 2012 година откриватели от Университета в Оксфорд и Калифорнийския университет в Бъркли съумяват да доближат до данни за банковите карти и ПИН кодовете на пациенти, които носят общоприети слушалки за компютърни игри, до момента в който следят мозъчните им талази.

Премахването на неверно усвоена или рискова информация от паметта ще бъде предизвикателство за сигурността.

Изследователи по киберсигурност и експерти от Университета в Оксфорд са работили по план за картографиране на евентуалните закани във връзка с тези нововъзникващи технологии.

" Дори при днешното равнище на развиване - което е по-напреднало, в сравнение с доста хора осъзнават, съществува ясно напрежение сред сигурността на пациентите и сигурността на пациентите ", се споделя в техния отчет " Пазарът на паметта: Подготовка за бъдеще, където киберзаплахите са ориентирани към вашето минало ".

Не е невероятно да си представим властнически държавни управления, които се пробват да пренапишат историята, като се намесват в спомените на хората и даже им основават нови мемоари, се споделя в отчета.

Ако приемем, че тази технология ще съществува, ние ще можем да променяме държанието на хората. Ако се държат по нежелателен метод, може да се подтиква частта от мозъка, която провокира неприятни страсти, показват експертите. /24chasa.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР