Представете си да може да разгледате маршрутите на Васил Левски

...
Представете си да може да разгледате маршрутите на Васил Левски
Коментари Харесай

Да върнеш времето на историята назад

Представете си да може да разгледате маршрутите на Васил Левски наложени на една карта. Или да видите по какъв начин се е развивала жп инфраструктурата на България през годините или да разберете за развиването на всеки град.

Това скоро ще е допустимо, с помощта на екипа, който изготвя уеб страницата spatium.bg – aктивна историческа карта на България. Начинание, почнало след една разходка в планината. В началото по-скоро занимание, само че към този момент заема голяма част от всекидневието на Николай Дунев и още няколко души.

В уеб страницата към този момент могат да бъдат проследени Балканската и Междусъюзническата война, както и карти на Третата Българска страна. На уеб страницата има и демографска карта по общини (видео за ориентир в картата в края на текста - бел. ред.), в която може да се наблюдава по какъв начин се е променяло популацията, по какъв начин обезлюдяването е тръгнало от селата към градовете.

От една разходка в планината

Николай Дунев е правист. Преди четири години, до момента в който е в Рила, покрай връх Мечит се сеща, че някъде оттова през 1912 година е минавала българо-турската граница. " Хрумна ми, че може да е забавно да насложа границите от този момент и в този момент. Прибрах се у дома и потърсих в интернет дали няма нещо сходно и не открих. Тогава ми хрумна концепцията аз да го направя ", споделя Дунев.

Разказва за плана, заобиколен от хартиени карти, дебели книги по история и атласи. В идната година и половина той търси хора, които да му спомагат за плана – картографи, програмисти, историци. " Лека бавно започнахме, само че беше мъчно ". Представя демо версия на картата на няколко места. В началото планът е финансиран със лични средства и помощ от съидейници. В последна сметка Историческият институт към Българската академия на науките (БАН) прегръща концепцията и поръчва да се направи дейна историческа карта по пет тематики.

" Крайната ми цел и главната концепция е да направя по-лесна за разбиране историческата информация. Да се подреди хронологично и да се пресъздава забавно ", споделя Дунев.

Работата по тази концепция го среща и с Виктор Райчев, който е картографът.

 Да върнеш времето на историята обратно
© Скрийн шот от Spatium.bg

Той е на 24 години и към момента е студент в Университета по архитектура и геодезия.. Преди да се включи в плана е бил четири години арбитър по футбол и по лека атлетика за деца. " С течение на времето разбрах, че доста ми харесва да работя с деца, да върша нещо за развиването им. Това в допълнение ме подтиква да работя по плана - че върша нещо, което може да помогне на деца, не за физическото им развиване, само че и за интелектуалното ", споделя Виктор Райчев.

Той и Дунев са ядрото на дейната историческа карта. Помагат им програмисти, както и историкът доцент Даниел Вачков. Той е учител в Националната гимназия за антични езици и култури (НГДЕК) и шеф на историческия институт към Българската академия на науките (БАН). Поддържа връзката с историците, ревизира информацията, търси източници.

Колко мъчно е да направиш историческа карта

Най-трудното за правенето на исторически карти е намирането на достоверна информация. Колкото по-назад във времето е съответното събитие, толкоз по-трудно е, споделят Райчев и Дунев. Основният източник, с който работят, са другите контракти, с които са избрани границите. След това информацията се ревизира от историци, които са в съответната тематика.

Сред преимуществата на тази карта и двамата показват, достъпността и опцията да се събере безграничен размер от информация. На един клик разстояние е, а самата информация може да бъде доста по-лесно възприета.

Другото доста преимущество е, че търсенето през книжен източник, лишава повече време. Освен това по този метод доста по-лесно се виждат измененията в даден интервал, вместо да се прелистват страница по страница ", споделя Райчев. Предвижда се на уеб страницата скоро да има и търсачка, което да улесни търсенето на информация и увличането в другите тематики.

Той обръща внимание, че дейната историческа карта може да се " движи във времето ", което съгласно него подтикнало мозъка по друг метод. Друго преимущество, е че при неточност, тя доста бързо може да бъде отстранена. Екипът на плана доста разчита на противоположната връзка, с цел да усъвършенства наличието.

Според Райчев плюс е че, когато се направи карта за нещо, което до момента не е показвано, може да се извлече нова информация.

За правенето на една карта – да вземем за пример тази за третата българска страна, е трябвало към година и половина – през преглеждането и инспекцията на цялата налична информация, източници, сканирането на договорите, правенето на самата карта.

По думите на Райчев и Дунев дейната историческа карта, без значение от тематиката, е в непрестанен развой на създаване. Те от ден на ден влизат в темп и скоро ще има нови тематики, които ще могат да бъдат проследени през картата.

Екипът има спогодба с Министерството на образованието и науката да разпространят концепцията на картата до районните инспекторати, тъй че тя да може да влезе в приложимост на учениците.

Поглед и към други истории

" Смятаме да навлезем и в доста тематики. Да върнем още по-назад времето и да обхванем повече неща. Да се задълбочим и във втора и първа българска страна, да стигнем до разнообразни други статистически данни, които могат да се изобразят на карта ", споделя Дунев.

Той споделя, че като част от плана и сканирането на книги, които са с изтекли авторски права. " По всяка тематика, човек който се вълнува да си я смъкна. Аз персонално сканирам книгите, проверявам кои са с изтекли авторски права. Ползата е и за библиотеката, и за уеб страницата, а и за всеки, който желае да се вълнува от избрана тематика ".

Към всяка карта има фотоси, видео и сканирани източници, споделя Дунев и прецизира че стремежът е да се изчерпа всичко по дадена тематика.

" С всяко едно нещо може да се злоупотреби ", дава отговор Дунев на въпроса дали историята не се употребява прекомерно за политически и други цели. " Ние сме демократично общество, всевъзможни цели се преследват. Това, което се опитваме е, да сме оптимално справедливи, да работим с хора, които са работили по дадена тематика. Целта ни не е да изкараме подвиг и трагизъм, а да представим нещата, такива, каквито са.

Идеята е планът да се развива с тематики, като да вземем за пример карта на българските изкачвания на осемхилядници, и да не остава единствено в рамките на територията на България.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР