Предсрочно освободеният от длъжност главен прокурор Иван Гешев вече е

...
Предсрочно освободеният от длъжност главен прокурор Иван Гешев вече е
Коментари Харесай

Релакс за 1 млн.: Иван Гешев изгонен и от резиденцията в Боровец

Предсрочно освободеният от служба основен прокурор Иван Гешев към този момент е напуснал непринудено почивната база на прокуратурата в зимния курорт Боровец, която беше трансформирал в своя персонална резиденция, научи „ Уикенд “. Преди дни товарен камион е изнесъл от емблематичната Регентска вила персоналните движимости на досегашния й жител, включително и сглобяема дървена къща, която Гешев купил за кучето си – 75-килограмов мъжки алабай.

Скоропостижното изнасяне на Иван Гешев от Регентската къща в Боровец е подбудено от сигнал, импортиран от Борислав Сарафов във Висшия правосъден съвет и в прокуратурата още преди месец, когато шефът на Националното разследване обществено влезе в изострен спор с основния прокурор и сензационно разгласи, че се опасява да не бъде погубен, защото познавал методите на Гешев.

Тогава Сарафов изнесе данни, че Иван Гешев незаконно се е настанил в почивната база на прокуратурата в Боровец и я употребява като своя персонална резиденция, затваряйки я за редовите обвинители.

Проверка на „ Уикенд “ откри, че Гешев се е нанесъл в просторната база на прокуратурата в зимния курорт през есента на 2021 година, откакто преди този момент е употребил за собствен дом отново в прорез с нормативните правила държавната вила №5 в резиденция „ Бояна “, плащайки алегоричен наем.

„ Месечните разноски за поддръжката на планинската почивна база, превърната от Иван Гешев в негово персонално имение, надвишават 30 000 лв.. Плащат се заплати на седем индивида, които на процедура са работили през последните 2 години като персонални чиновници на основния прокурор. Преди Гешев да се настани в парцела на прокуратурата, там беше осъществен и „ опреснителен ремонт “ за стотици хиляди левове “, разкрива пред „ Уикенд “ източник от държавното обвиняване.

По груби сметки престоя на Гешев в резиденцията на Боровец е коствал на прокуратурата общо към 1 млн. лева Възможно е Гешев да бъде съден за непозволеното си престояване в Регентската къща.

Реклама

Със правосъдно дело е застрашен и Боян Новански, който дава отговор за парцелите на правосъдната власт. Твърди се, че Новански е дал освен резиденцията на Боровец за частно прилагане на Иван Гешев, само че и друга планинска почивна база на държавното обвиняване – тази на Витоша, която била употребена единствено от досегашния основен прокурор и доближената му говорителка Сийка Милева. В сряда Милева също бе отстранена от Борислав Сарафов като представител на Главна прокуратура и ще приключи кариерата си във ВКП.

Регентската къща на Боровец е издигната през 1941 година и в нея са живели министър председателят Богдан Филов и военният министър Никола Михов, който става регент с княз Кирил през 1943 година През 1961 година постройката е употребена за фон за фотосите на кино лентата „ Тютюн “ с присъединяване на Невена Коканова.

През 2017 година просторната резиденция беше трансферирана от страната на прокуратурата и тогавашния основен прокурор Сотир Цацаров я трансформира в почивна база на обвиняването. Решението Регентската къща да се стопанисва от Гешев е взето от Висшия правосъден съвет на 21 октомври 2021 година с 12 гласа „ за “ и единствено един „ срещу “ след постъпило предложение от Боян Новански.

Същевременно „ Уикенд “ научи, че назначеният за краткотрайно изпълняващ длъжността основен прокурор Борислав Сарафов ще отнеме двете бронирани лимузини на обща стойност 2,4 млн. лева, които употребява Иван Гешев.

Блиндираните аудита на Гешев се водят официално благосъстоятелност на НСО. Съобразно със закона, на Иван Гешев му се поставя държавна защита даже откакто е напуснал поста си на обвинител №1 в страната. Самият Гешев твърди, че точно бронираното ауди е избавило живота му при избухналата бомба на пътя Самоков – София, въпреки мнозина експерти да изрекоха мнение, че гърмежа е бил заложен за заплашване, а не с цел да убие основния прокурор.

„ Гешев ще продължи да бъде със статут на охранявано лице, само че няма да употребява бронирани лимузини. Ще му бъде възложен джип „ Фолксваген Туарег “, а защитата му ще бъде редуцирана сензитивно “, разяснява пред „ Уикенд “ осведомен с желанията на Борислав Боби Сарафов.

Източник: narod.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР