Председателят на втората по големина швейцарска банка Креди Сюис груп

...
Председателят на втората по големина швейцарска банка Креди Сюис груп
Коментари Харесай

Председателят на Креди Сюис подаде оставка и се извини, че е нарушил COVID-правилата

Председателят на втората по величина швейцарска банка " Креди Сюис груп " и някогашен основен изпълнителен шеф на " Лойдс бенкинг груп " - Антонио Хорта-Осорио - се отдръпна от поста си едвам девет месеца откакто оглави банковия ръб. Поводът беше поредицата от неправилни дейности, сред които и обявени нарушавания на наредбите за карантина против ковид на Швейцария и на Обединеното кралство, подронили доверието в ръководството му.

Оставката на Хорта-Осорио се случва след следствие, поръчано от банковия мениджмънт, заяви публично на 17 януари  " Креди Сюис ". Той е сменен неотложно с члена на банковия ръб Аксел Леман.  

Внезапното отдръпване на Хорта-Осорио идва след пагубна година за банковата група, в която тя загуби над 5 милиарда щ. $ от двата абсурда с компанията за финансови услуги Greensill Capital и с фамилния офис Archegos Capital Management, а акциите й поевтиняха с 20 %. Бившият основен изпълнителен шеф на " Лойдс бенкинг груп " пое ръководството със задача да поправи вредите и да поправя рисковото държание на швейцарския заемодател.  

Подробности за пандемичните нарушавания на Хорта-Осорио се появиха за първи път доскоро повече от месец. Те разкриха, че банкерът се е върнал от Англия в Швейцария на 28 ноември и е отпътувал за Иберийския полуостров преди да изтече 10-дневния интервал на наложителната по това време карантина. Тогава банката разяснява, че " със страдание е схванала " за престъпването на разпоредбите. От вътрешното следствие на кредитора обаче излиза наяве, че е имало и друго нарушаване на карантината през юли 2021-а. Тогава ръководителят на институцията е участвал на финалите по тенис на Уимбълдън в несъгласие с COVID-наредбите на Острова. 

" Съжалявам, че някои мои лични дейности провокираха усложнения за банката и посвавиха под въпрос  способността ми да съставлявам институцията на национално и задгранично ниво ", показва в публично изказване Хорта-Осорио. И добавя, че се надява оставката му " да е в полза на банката и на акционерите й в този сериозен миг ".
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР