Председателят на Върховния касационен съд Лозан Панов реши да използва

Председателят на Върховния касационен съд Лозан Панов реши да използва ...

Изборите наближиха. Лозан Панов се появи.


Председателят на Върховния касационен съд Лозан Панов реши да използва появяването си на сцената през Новата години, за да забие поредния клин между институциите в държавата. Няколкомесечното му публично отсъствие беше нарушено днес с новина до медиите. Тя бе поднесена елегантно под формата на писмо до главния съдебен инспектор Теодора Точкова, в което иска да му бъдат предоставени всички документи, свързани с проверките, които Инспекторатът към ВСС  е стартирал и приключил срещу самия него през изминалите години.

На фона на бедствията, политическите консултации и напрегнатите срещи на главния прокурор Иван Гешев в Мездра и Галиче , почти никой не обърна внимание на личния интерес на Панов относно проверките, водени и приключили около него. И все пак, въпросът защо прибягва към епистоларно послание, продължава да търси своя отговор. Може да се предположи , че това вече е наложено като семейна традиция. Наскоро съпругата му също написа писмо, което изпрати до приближените им медии. За разлика от личната емоция на Елисавета Панова, в днешния писмен упрек на върховния съдия прозира институционална омраза, а целта дори не е прикрита - да се създаде поредния медиен шум, който да вмени на обществото, че Инспекторатът към ВСС  не работи прозрачно.

Панов обаче не е убедителен. Не става ясно защо кореспонденцията между него и главния съдебен инспектор по повод рутинна размяна на документация в лично качество би трябвало да представлява обществен интерес. Още повече, че в писмото той заявява, че „за започването на всички проверки от Инспектората на ВСС  срещу него обществото е било информирано изключително подробно, с изобилие от детайли и с лични предварителни оценки, включително и от главния инспектор“.

Двусмислените му обяснения създават впечатление, че Панов се е прицелил в Точкова като поредна боксова круша, в която опосредствено  да удря с внушения по институциите. Ако разполагаше с доказателства за непрозрачност на Инспектората, досега да е свирил сбор на всичките си авери  -безспорни специалисти как за нула време да вдигнат обществена врява.

Вежливото му писмо има друга цел.Част е от плана за дискредитиране на институциите и в частност - на съдебната система. Няма нищо случайно, че се пуска след новия натиск около разследващия прокурор и след приятелската раздумка в президентството, на която Христо Иванов поиска абсурдната клетва от политическите сили, че ще се съгласят след вота за оставката на Гешев.

Изборите наближиха и Лозан Панов побърза да припомни, че политическото амплоа никога не му е било чуждо.

Източник: standartnews.com