Председателят на парламентарната Комисия по културата и медиите Вежди Рашидов

...
Председателят на парламентарната Комисия по културата и медиите Вежди Рашидов
Коментари Харесай

Рушат Белоградчишките скали, Рашидов побесня

Председателят на парламентарната Комисия по културата и медиите Вежди Рашидов прикани неотложно да се спре вандалщината върху Белоградчишките скали, която поразява неповторимия естествен феномен.

Гневът на Рашидов е провокиран от неприемливата интервенция на техници, които под погледа на общинската власт в Белоградчик забиват винкели в скалите и закачват лампи без план, без утвърждение и без позволение, оповестяват от пресцентъра на ГЕРБ. " Това неприемливо безчовечие и заличаване на естествения феномен незабавно би трябвало да спре ", безапелационен е ръководителят на комисията. Той упорства за незабавна интервенция на оторизираните органи, които би трябвало да наблюдават за опазването на културното завещание - полицията, Инспектората за запазване на културните полезности към Министерството на културата и Националният институт за паметниците на културата.

Намеса има и в Белоградчишката цитадела, която е народен монумент на културата. Само преди два дни беше импортирана законова корекция, с която похищенията върху паметниците на културата ще се санкционират с десетократно по-високи санкции. Реакцията му беше провокирана от неотдавнашната вандалщина в пещерата Магурата, която се намира в същия регион.

Според " Гласове " своеволието, финансирано отчасти от общината, отчасти от непринудено събирани средства по покана от общината към всеки, който би желал да взе участие, не е съобразено с нито една нормативна уредба, която се отнася до човешка интервенция в предпазен естествен обект.

За сходна активност утвърждение би трябвало да бъде получено от Министерство на околната среда и водите, от енергийния оператор ЧЕЗ, който да реши какви са опциите му да зареди обекта и дали е належащо да бъде построен нов трафопост; от строителен контрол, който да следи за съблюдаване на стадиите от строителството, от позволение от локалната пожарна, която да подсигурява, че на никое място по трасето на осветлението не съществува пожарен риск. Не на последно място мнение би трябвало да изготвят и еколози, които да подсигуряват, че структурата на скалите няма да пострада - което е към този момент факт, че светлините няма да пречат на жителите им.

Нищо сходно не е направено обаче, план не съществува и по този начин едни хора с дрелки и чукове нанасят необратими вреди по камъните и забучват по тях железа с лампи. Структурата на Белоградчишките скали е ронлива и по тази причина първото, за което сигнализират локални природолюбители е, че още при първите студове, в дупките, където са инсталирани планките, ще влезе вода, която ще замръзне и по този начин ще стартира да разрушава камъните.

От ЧЕЗ са безапелационни, че никой не ги е уведомявал, нито е желал координиране с тях с новото обтягане на електрически кабели и плануваното зареждане.

Лично кметът на Белоградчик Борис Николов оповестява пред видинска кабелна телевизия, че план за осветлението няма, само че той желае да е красиво. Според него това било възобновяване на остарялото осветяване, само че в действителност жиците за тока минават по напълно ново трасе, поради което са осъществени изкопни работи и на крепостта - надлежно без утвърждение от страна на Министерство на културата и без знанието на Института за запазване на паметниците на културата.

Опитите на локални поданици да подадат сигнали до полицията се разрушават в словесното: " Хайде да не се смразяваме с хората - какво толкоз! "

Преди години осветлението е било заземено.

Само преди няколко години Белоградчишките скали бяха в люта конкуренция с обекти от целия свят, с цел да бъдат приети като едно от Седемте естествени чудеса на света. Силите на общината не стигнаха да заеме едно от призовите места, само че акцията направи района по-популярен, в сравнение с в миналото е бил.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР