Председателят на парламентарната комисия по Култура и медии Вежди Рашидов

...
Председателят на парламентарната комисия по Култура и медии Вежди Рашидов
Коментари Харесай

Две кандидатури за мястото на Иво Атанасов в СЕМ

Председателят на парламентарната комисия по " Култура и медии " Вежди Рашидов (ГЕРБ) предложи за нов член на Съвет за електронни медии кадър на ПРОФОН

© Велко Ангелов На 17 юли изтича мандатът на Иво Атанасов като член на Съветът за електронни медии (СЕМ), определен от парламентарната квота, а тази седмица изтече срокът, до който депутатите имаха право да предлагат нови лица, които да попълнят овакантеното от него място в медийния регулатор. Иво Атанасов бе народен представител от Българска социалистическа партия в четири Народното събрание, а през 2013 година бе определен в Съвет за електронни медии по предложение на левицата.

До края на периода кандидатури за нов член на Съвет за електронни медии от Народното събрание внесоха единствено ГЕРБ и Българска социалистическа партия. От уеб страницата на Народното събрание излиза наяве, че левицата е предложила Ия Петкова-Гурбалова, а ГЕРБ - Галина Георгиева.

Абонирайте се за Капитал Получавате цялостен достъп до всички публикации и целия списък Кандидатурата на Галина Георгиева е подадена персонално от ръководителя на парламентарната комисия по " Култура и медии " Вежди Рашидов. Тя е бакалавър по стопанска система от Университета за национално и международно стопанство. От март Галина Георгиева е част от екипа на ПРОФОН - сдружение за групово ръководство на сродни права в музиката. В интервала 2014 - 2016 година е управител национални продажби в " Нетера комуникейшънс ".

Кандидатурата на Българска социалистическа партия Ия Петкова е основен помощник в катедра " Стопанско ръководство " при Софийския университет " Св. Климент Охридски ". През 2017 година работи за Европейския парламент в Брюксел, а през 2002 година - за " Институт за международни запас " и (WRI) във Вашингтон, Съединени американски щати.
Петкова е работила още в социологическа организация като началник направление планове за финансови институции и неправителствени организации. В момента тя е част от оперативното ръководство на НДК и заема позицията началник направление " Стратегическо развиване, маркетинг, реклама и продуцентска активност ".

Изискванията към претендентите да станат членове на Съвет за електронни медии са: висше обучение, опит в региона на медиите, електронните известия, правото или стопанската система. Кандидатите за медийния регулатор ще бъдат тествани и за принадлежност към някогашната Държавна сигурност.

Правилата за избор на новия член на Съвет за електронни медии бяха признати съвсем единомислещо при започване на юни от парламентарната Комисията по просвета и медии и при отсъствието на 1/3 от членовете на комисията. За да бъде определен, новият член на Съвет за електронни медии би трябвало да получи поддръжката на повече от половината народни представители по време на гласуването. Той ще влезе в медийния регулатор, откакто към този момент ще са завършили състезанията за шеф на Българска национална телевизия и БНР и няма да има роля в този значим избор.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР