Председателят на Народното събрание Вежди Рашидов беше приет за лична

...
Председателят на Народното събрание Вежди Рашидов беше приет за лична
Коментари Харесай

Вежди Рашидов на лична аудиенция с папа Франциск във Ватикана

Председателят на Народното събрание Вежди Рашидов беше признат за персонална визита от Негово Светейшество папа Франциск във Ватикана. Тя се организира в границите на специфичната проповед на папата във връзка последния ден на Седмицата на християнското единение. Това заяви пресцентърът на Народното събрание.

По време на диалога ръководителят на Народното събрание пожела на Негово Светейшество доста здраве и сили в задачата му за реализиране на мир по света. Вежди Рашидов сервира на папа Франциск поздравите и уважението на българския народ. От своя страна папа Франциск благослови Вежди Рашидов и целия български народ и пожела да бъдем дружно в работата и молитвите си за мир и благополучие.

Председателят на Народното събрание Вежди Рашидов сервира като подарък на Негово Светейшество папа Франциск копие на съд от Вълчитрънското златно богатство. Подаръкът съставлява съд, формиран от три бадемовидни тела, свързани между тях с тръбички и с една обща тройно разклонена ръкохватка, тъй че да образува система от скачени съдове.

Припомняме, че ръководителят на Народното събрание е на работно посещаване в Рим. По-рано през днешния ден той организира среща с ръководителя на Сената на Италианската република Иняцио Ла Руса.

Двамата разискаха възобновяване на интензивното съдействие сред парламентаристите на Италия и България. Вежди Рашидов акцентира, че разговорът сред представителите на законодателните институции, прекратен по време на пандемията от COVID-19, към този момент може да бъде възобновен. По думите му обменът на отзиви сред парламентаристите е от огромно значение за решение на значими за двете страни въпроси.

България е изпълнила всички условия за присъединението си към Шенген и е признателна за поддръжката на Италия, изразявана неведнъж пред сътрудниците ни от Европейски Съюз, означи ръководителят на Народното събрание. Вежди Рашидов акцентира, че с присъединението на България към Шенген сигурността в Европейски Съюз ще се усили като цяло.

Италия поддържа присъединението на България към Шенгенското пространство и поредно работи за реализацията на този значим за страната приоритет, съобщи ръководителят на италианския Сенат Иняцио Ла Руса. Той означи значимата роля на двете страни, които са призвани да пазят външни граници на Европейски Съюз и уточни, че ролята на България е основна за защитата на външната граница на Европейски Съюз в този регион. Двамата ръководители показаха единодушие, че управляващите на България и Италия би трябвало да споделят своя опит и да се поддържат в напъните за преодоляване миграционния напън към Европа, добави Иняцио Ла Руса.

Вежди Рашидов осведоми ръководителя на Сената на Италия Иняцио Ла Руса за признатото на 9 декември 2022 година решение на Народното събрание за оказване на военна и военно-техническа поддръжка на Украйна. Необходимо е дейното включване на парламентите в полемиките по всички основни аспекти, касаещи спора и даването на помощ за Украйна.

Вежди Рашидов и Иняцио Ла Руса разискаха двустранните търговско-икономически връзки. Общо беше мнението, че е належащо да бъдат положени старания за увеличение на икономическото съдействие и поощряване на взаимните вложения. Има необработен капацитет в нашите търговско-икономически връзки, който сме призвани да насърчаваме бе очебийно на срещата.

За страдание, в България още веднъж предстоят предварителни парламентарни избори, което ще отсрочи основаването на групата за другарство с Италия, акцентира Вежди Рашидов. Въпреки това се надявам до края на 2023 година нашите парламентаристи да имат опция да обсъдят значимите тематики от дневния ред на България и Италия, добави той.

След това Вежди Рашидов беседва с ръководителя на комисията по просвета и културно завещание, публично обучение, научни проучвания, развлечения и спорт на италианския Сенат Роберто Марти. Двамата разискаха опциите за задълбочаване на съдействието в областите на културата, археологията и туризма бяха съществена тематика на диалога на ръководителя на Народното събрание

Основата, върху която са основани двустранните ни контакти в тези сфери, е подписаната сред нашите държавни управления Спогодба за културно, научно и софтуерно съдействие, означи ръководителят на Народното събрание. Вежди Рашидов изрази мнение, че е належащо текстовете от този документ да бъдат обновени по метод, който дава отговор на актуалните провокации пред опазването, реставрирането и представянето пред необятна аудитория на скъпото културно-историческо завещание на Италия и България.

За България, като една от най-старите страни на европейския континент, е изключително значимо да направи своите исторически забележителности известни и търсени от непознатите туристи, акцентира ръководителят на Народното събрание. С наслаждение бихме черпили от богатия опит на Италия, която с умелото показване на история, обичаи и просвета е една от най-търсените от туристите дестинация в Европа, добави Вежди Рашидов.

Общо бе мнението на ръководителя на Народното събрание и на ръководителя на комисията по просвета и културно завещание на италианския Сенат, че България и Италия могат да си оказват помощ и в обмяната или създаването на взаимни туристически направления за туристи от други страни и континенти.

Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР