Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел ще бъде в сряда

...
Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел ще бъде в сряда
Коментари Харесай

Полша: Путин е виновен!

Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел ще бъде в сряда на аудиенция във Варшава, където ще беседва с полския министър председател Матеуш Моравиецки за бежанската рецесия на границата с Беларус. Пред комисията само че цивилен свободи, правораздаване и вътрешни работи на Европейския парламент генералната директорка на дирекция " Миграция и вътрешни работи " на Европейската комисия Моник Париа съобщи, че обстановката се утежнява с всеки минал ден.

" В неделя Европол сигнализира Фронтекс и страните-членки, че група сред 200 и 300 души се е струпала на границата сред Беларус и Полша с желанието да я прекоси ", сподели Париа. Тя добави, че те са били съпровождани от представители на беларуските управляващи, които са били оборудвани по този начин, че да не позволен връщането им назад. Париа цитира данни на полските служби, съгласно които през вчерашния ден откъм границата на Беларус е имало към 2000 мигранти. Около 8 000 мигранти са влезнали в Европейски Съюз през тази година оттова през Латвия, Литва и Полша.

Литовската депутатка от Европейската национална партия Раса Юкневичиене дефинира рецесията като " рецесия с контрабанда на мигранти, оркестрирана на държавно равнище ". " Това е закононарушение и ние би трябвало да го преглеждаме тъкмо като такова ", сподели тя и добави:

" Разбира се, че Кремъл стои зад всичко това. Разбира се, че оттова наблюдават обстановката. Днес Лавров предложи Европейски Съюз да даде пари на Лукашенко, с цел да задържа мигрантите. Но обстановката не е същата като в Турция, тъй като мигрантите там бягат от война. А тук пътят им не е натурален - той е изкуствено оркестриран от Ирак и от други страни ".

Руският президент Владимир Путин стои зад ескалацията на напрежението по границата сред Полша и Беларус, съобщи от своя страна полският министър председател Матеуш Моравиецки по време на изключително съвещание на Сейма във връзка със обстановката.

През последните два дни хиляди имигранти, най-вече от Близкия изток, се пробват да влязат в Полша от Беларус в опит да потърсят леговище в Европейския съюз. Според Варшава, имигрантите са превозени и придружавани до границата от управляващите на Беларус като част от хибридна офанзива, целяща да дестабилизира Полша и Европейски Съюз.

Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел ще бъде на следващия ден във Варшава, където ще беседва с полския министър председател Матеуш Моравиецки за бежанската рецесия на границата с Беларус.

По-рано президентът на Беларус Александър Лукашенко съобщи, че ескалацията на напрежението може да въвлече Русия в спора.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР